UPOR

Policija bojkotira Tarantinove filme

Objavljeno 07. november 2015 22.24 | Posodobljeno 07. november 2015 22.24 | Piše: T. P.

Quentin Tarantino obsodil policijsko brutalnost, meni, da je težava belska nadvlada. Prizadeti varuhi zakona poudarjajo, da nekateri tudi umrejo pri varovanju.

Tarantino ni najel limuzine.

Če se Quentin Tarantino na kaj spozna, so to vsekakor nasilje in poškodbe, ki jih v njegovih filmih ne manjka. Navsezadnje je prepričan, da je nasilje na platnu najboljša zabava, film pa skoraj ni vreden ogleda, če »v njem ni moškega, ki krvavi kot zaklan pujs«. Toda četudi je eden najvplivnejših režiserjev svoje generacije nasilju podelil noto estetike, v to verjame zgolj na platnu, saj prelivanja krvi v resničnem življenju ne prenaša. »Sem človek. Imam vest. Zato ne morem molčati in stati križemrok, če vidim morilca. Morilcem moram reči morilci, umorjene pa razglasiti za umorjene,« je na nedavnem shodu proti policijski brutalnosti dejal režiser in s tem nadse priklical sovraštvo varuhov zakona, ki zdaj pozivajo k bojkotu njegovih filmov.

Quentin je sovražnik policistov!

Po Ameriki se že vsaj eno leto nezadržno širi val ogorčenja javnosti nad policijsko surovostjo, vse prevečkrat uperjeno v temnopolte. Protesti se širijo kot požar, na govorniški oder nedavnega dogodka v New Yorku, ki ga je organizirala protestna skupina RiseUpOctober, pa je stopil tudi filmski ustvarjalec in glasno obsodil tiste policiste, ki so uporabili preveč sile in celo vzeli katero življenje. Tega pa predstavniki zakona niso preslišali ali mirno pogoltnili, ampak so sklenili vrste in udarili nazaj. »Tovrstna sovražna retorika proti policistom je nesprejemljiva,« se je odzvalo združenje policijskih organizacij, predstavnik največjega sindikata newyorških policistov Patrolman's Benevolent Association pa je pridal, da »njegovi filmi poveličujejo kriminal in nasilje, zaradi česar ni presenečen, da režiser sovraži policaje. Toda policisti, ki jih označuje za morilce, ne živijo v njegovih sprevrženih fantazijah z velikega zaslona, nekateri tudi umrejo pri varovanju skupnosti.« Užaljeni in prizadeti zato nočejo ostati zgolj pri besedah, ampak so pozvali k bojkotu njegovih filmov – začenši z The hateful eight, katerega premiera bo decembra – ter predlagali, naj pri vseh nadaljnjih režiserjevih filmskih projektih odklonijo varovanje, nadzor prometa ali tehnično svetovanje.

Bojkot je le dimna zavesa

Bistvo policijskega protinapada je jasno kot beli dan. »Želijo me ustrahovati. Želijo me utišati. In tako v vsaki znani osebnosti zatreti že misel, da bi se pridružila mojemu glasu,« pravi Quentin in pridaja, da je napovedani bojkot le dimna zavesa, s katero želijo zakriti resnično težavo, v osrčju katere je – tako vsaj pravi sloviti filmar – »belska nadvlada Amerike«. Namesto da bi pozornost usmerili k policijski brutalnosti, izpostavljajo njega in ga poskušajo diskreditirati. Ob tem je še pridal, da so njegove besede narobe razumeli, saj policistov ne sovraži: »Nikoli nisem dejal ali namigoval na to, da so vsi policisti morilci.«

Z donacijo se iz sovražnika lahko spremeni v junaka

Svojih besed ne bo požrl. Vztraja pri svojem, četudi mu je žal, da so ga nekateri razumeli narobe, a med njimi ni igralca Jamieja Foxxa. Ta ga spodbuja, naj še naprej govori resnico in naj se ne ozira na zlonamerne napade. Režiserjev sicer odtujeni oče Tony meni, da bi šel lahko še par korakov dlje, a bi moral osvetliti tudi drugi pol policijskega dela. »Policijsko brutalnost bi moral napasti še močneje, a hkrati izpostaviti, da preostali policisti opravljajo dobro delo. Slednje bi lahko podkrepil z znatno donacijo newyorškemu sindikatu, kakšen milijon, ki bi šel za pomoč policistom, ki so bili ranjeni med službenim časom,« pravi Tony in še, da možje v modrem tako ne bi zgolj preklicali bojkota, ampak bi njegovega sina povzdignili v junaka.

Kljub vsemu mu policisti v sili pomagajo

Verjetno trenutno ni moškega, ki bi ga ameriški policisti bolj sovražili kot Quentina. A slaba dva tedna pred usodnim govorom jih je poklical na pomoč; ko je na trati pred svojo losangeleško vilo opazil neznanca, vsiljivec pa kljub njegovim prošnjam ni hotel oditi, je Tarantino dvignil telefon. In čez samo nekaj minut so bili tam predstavniki zakona in se znebili njegovega neželenega gosta. »Quentin je sicer popolna rit, vseeno pa se bomo profesionalno in v doglednem časovnem roku odzvali na njegove klice, če bo potreboval našo pomoč,« je pripomnil vir z losangeleške policijske postaje. 

Deli s prijatelji