ŽELJA

Polanski si želi na ženin grob

Objavljeno 01. april 2017 10.01 | Posodobljeno 01. april 2017 10.03 | Piše: U. S.

Roman Polanski bi rad v ZDA obiskal grob Sharon Tate.

Roman Polanski je leta 1978 pobegnil v Evropo. Foto AP

Filmski režiser Roman Polanski je pred štiridesetimi leti priznal krivdo zaradi seksa s 13-letnim dekletom in pobegnil iz ZDA. Zdaj bi se 83-letnik rad vrnil, zato bi rad končno končal primer, ki se vleče desetletja. Razsodba naj bi bila znana čez 90 dni.

Njegov odvetnik Harland Braun pravi, da bi morali režiserju priznati čas, ki ga je že preživel v hišnem priporu v Švici, a namestnica javnega tožilca Michele Hanisee vztraja, da Polanski ne bi smel uživati posebne obravnave samo zato, ker je bogat zvezdnik. Primer je star 40 let, ker je krivec pobegnil, pravijo in dodajajo, da ni samo pobegnil, ampak je naredil vse, da ne bi stopil pred roko pravice. No, njegov odvetnik bi rad, da bi Polanski v zaporu preživel le malo časa, potem pa naj mu dovolijo vrnitev v Los Angeles, saj bi rad obiskal grob pokojne žene Sharon Tate, ki jo je leta 1969 ubila družina Charlesa Mansona. Toda tožilka opozarja, da bi bila to posebna obravnava.

Bilo je leta 1977 med fotografiranjem, ko je takrat 43-letni Polanski menda prisilil 13-letno Samantho Geimer v spolni odnos, še prej pa jo omamil z alkoholom in tableto, incident se je zgodil v hiši Jacka Nicholsona. Režiser se je zaradi nižje kazni pogodil in priznal spolni odnos z mladoletnico, dobil je 90 dni zapora, pravzaprav opazovanja, med katerim naj bi ga psihološko ocenili, po 42 dnevih so ga izpustili. V noči, preden bi mu določili zaporno kazen, bilo je 31. januarja 1978, je pobegnil v Evropo, vrnil se ni nikoli. Njegova žrtev Samantha je v tem času javno spregovorila in sporočila, da mu oprosti ter da bi rada videla, da tožbo ovržejo. 

.

Deli s prijatelji