TRAGEDIJA

Pod vplivom mamil
 omahnil v prepad

Objavljeno 15. november 2015 13.42 | Posodobljeno 15. november 2015 13.42 | Piše: T. P.

Pevca Nicka Cava je doletela najhujša nesreča, izgubil je sina.

Nicka Cava je minulo poletje zadela najhujša tragedija, kar jih lahko doživijo starši. Izgubil je sina.

Čas (lahko) postane relativen, brzi kot hitro prevrtavanje filma ali se premika po polžje. Podobno tudi gibanje okoli tebe: barve, zvoki in predmeti izgubijo znane oblike, popačijo se, oči vidijo dvojno. To so nekateri izmed učinkov psihadelične droge LSD, toda namesto evforije in občutij razsvetljenja lahko uživalca preplavijo tudi preganjavica, strah in zmedenost, in prav to naj bi bilo usodno za Arthurja, sina avstralskega pevca temačnobožajočega glasu Nicka Cava. Tako so pokazali izsledki preiskave tragične nesreče, ki se je sredi julija zgrnila nad zvezdnikovo družino, petnajstletni Arthur je s klifa omahnil v smrt.

Puberteta nikakor ni preprosto obdobje, prej polno izzivov, soočanja z resničnostjo, samoizpraševanja in, seveda, eksperimentiranja. Arthur Cave se v tem ni razlikoval od vrstnikov, mikalo ga je okusiti prepovedano. Izvedeti, kaj prinaša svet halucinacij pod vplivom LSD.

S sošolcem sta večer prej sedla za računalnik in za odgovore pobarala strička googla. Prebrala sta, kako dolgo učinkuje droga, tudi to, da ne smeta vzeti prevelikega odmerka, le malo pa sta izvedela o nevarnostih tovrstnega početja. 
»Malce sta oklevala, a po nekajminutni razpravi sklenila, da se naslednji dan skupaj podata na pot omame. Čeprav ju je malce skrbelo, saj nista vedela, kaj pričakovati, sta skrbi potisnila na stran, da slabe misli in bojazni ne bi vplivale na njuno doživljanje,« je v imenu nesrečnikovega prijatelja, s katerim sta 14. julija letos prvič poskusila to drogo, povedala preiskovalka Vicky Loft in pred starši razkrila poslednje ure življenja njihovega sina.

Panično telefonsko sporočilo

Arthur in prijatelj sta za srečanje dogovorila ob mlinu na veter blizu mladeničevega doma in le streljaj od 18-metrskih klifov pečine Ovingdean Gap pri angleškem mestu Brighton. Razdelila sta si tri tabletke LSD, krvne preiskave so pokazale, da sta pokadila tudi smotko marihuane. Zgrabila naj bi ju panika. »Arthurjev prijatelj je imel občutek, da vse in vsi strmijo vanj, ni več vedel, kaj je resnično in kaj ne. Zavedal se je, da se Arthurju ne godi nič bolje, saj naj bi začel panično tekati naokoli, dokler mu ni izginil izpred oči,« je pripovedovala Loftova, o njegovem stanju pa priča tudi zadnje telefonsko sporočilo, ki ga je poslal prijatelju: »Kje sem, kje sem.« Nesrečnika so našli brez čevljev in nogavic.

Fanta sta bila ujeta vsak v svoj grozni film. Cave, ki je pevcu in njegovi ženi Susie Bick privekal na svet leta 2000, je odtaval nevarno blizu roba pečine. »Opazila sem mladega moškega, kako se opoteka po zelenici. Na napačni strani varovalne ograje! Moja prva misel je bila, da je gotovo pod vplivom drog ali alkohola,« se prizora, bilo je blizu šeste večerne ure, spominja Veronica Langford, bila je v prometnem zamašku in dogajanje opazovala v stranskem ogledalu avtomobila. A še preden je pomislila, da mu mora priskočiti na pomoč, je izginil. Avto je ustavila in za pomoč zaprosila mimoidočega tekača; ta je pogledal čez prepadni rob in zagledal fanta. Arthur je padel 18 metrov globoko. Pri tem si je zlomil obe nogi, imel je več zlomov lobanje. Zaradi poškodb je še isti večer umrl.

Tudi če bi bili reševalci takoj ob njem, zanj ni bilo rešitve, je povedal mrliški oglednik, vendar Nick Cave in žena njegovega mnenja nista slišala. Sodno dvorano sta zapustila, ko so opisovali poškodbe njunega sinka.

Deli s prijatelji