RAZKOL

Peticija: Phil Collins 
naj ostane upokojenec

Objavljeno 07. november 2015 17.24 | Posodobljeno 07. november 2015 17.24 | Piše: T. P.

Njegov zadnji album je izšel 2002., pred štirimi leti se je umaknil s scene. Oboževalci so navdušeni nad njegovo vrnitvijo na odre, drugi bi ga radi ustavili.

Velja za enega najuspešnejših ustvarjalcev svetovne glasbene scene, saj mu je z več kot 150 milijoni prodanih albumov uspelo to, kar je med solisti doslej uspelo le Michaelu Jacksonu in siru Paulu McCartneyju – v številu prodanih albumov preseči čarobno število 100 milijonov. Vseeno pa v preteklem desetletju skorajda ni bilo glasu o Philu Collinsu, saj je njegov zadnji album ugledal luč sveta leta 2002, pred štirimi leti pa je naznanil to, kar je večina že pričakovala – zasluženo upokojitev. A očitno so bila štiri leta dovolj, da si je nabral novih moči, verjetno tudi zaradi dejstva, da se je dokončno iztrgal iz rok alkoholizma, saj je nedavno med oboževalci zanetil skoraj evforijo s preprostim stavkom: »Nisem več upokojenec!« A kot so to njegovi podporniki sprejeli z navdušenjem, se je močno zganil tudi drugi pol, odločen, da Collinsu prepove vrnitev na glasbene odre. Celo z besedo in odlokom Združenih narodov.

Za ušesa nekaterih je njegova glasba balzam, spet drugi pa bi se, ko po radijskih valovih zaplava Collinsov glas, najraje zvili v klobčič in čakali, da agonija mine. »Požgali smo deževni gozd. Zastrupili morje. Onesnažili zrak. Nagrmadili toliko smeti, da bi z njimi lahko prekrili celotne države. A nekje moramo potegniti črto in ustaviti norijo. Ne smemo dopustiti, da Collins spet začne delati glasbo, saj nam tega prihodnje generacije ne bi odpustile!« se je razburil David Hulse, eden izmed podpisnikov spletne peticije proti Collinsovi vrnitvi. Pod povednim imenom Phila Collinsa je treba ustaviti jo je v luči pevčeve vrnitve začel Newyorčan Brian Pee, ki je v le nekaj dneh zbral že skoraj 1300 podpisov z vsega sveta.

Podpisniki iniciative želijo glasbenika prepričati, da se vrne v pokoj in tam ostane. A če bodo njihovi glasovi bob ob steno, želijo zbrati dovolj podpisov, da bodo lahko s peticijo pristopili k višjim organom in od OZN zahtevali, naj se vmeša in mu prepreči vrnitev. »Phil Collins je napovedal vrnitev. A na svetu je že brez tega dovolj trpljenja. Treba ga je ustaviti!« piše v spletni peticiji. 

Deli s prijatelji