GORDON RAMSAY

Peklenski šef tudi svojim štirim otrokom

Objavljeno 13. april 2017 22.40 | Posodobljeno 13. april 2017 22.45 | Piše: T. P.

Tri hčerke in sin Gordona Ramsayja od njegovega bogastva ne bodo videli skoraj nič.

Gordon Ramsay vzgaja otroke s precej trdo in nepopustljivo roko. Foto: Press Release

Preveč dobrega lahko škodi. Dokaz so otroci zvezdnikov, ki jim je vse prinešeno na zlatem pladnju. Vse preradi z obema rokama zagrabijo bogataški brezdelni življenjski slog in se pri tem premnogokrat izgubijo, zatavajo na samouničevalno pot omame in brezglavega veseljaštva. A nekateri slavni starši se zavedajo teh nevarnosti, zaradi česar želijo potomcem privzgojiti delovne navade.

»Moji otroci imajo povsem drugačno življenje, kot sem ga imel jaz. Moral sem garati kot norec, da sem se izkopal iz tam, od koder sem prišel,« pravi Gordon Ramsay, ki se prišteva med srečneže, ker mu je uspelo zgraditi bleščečo kariero. »Roko na srce, zaslužil sem bogastvo in globoko cenim vse, kar imam.« To je premoženje, ocenjeno na 150 milijonov evrov, a od tega njegovi štirje otroci ne bodo videli skoraj nič. »Tega gotovo ne bom zapustil njim. A ne ker bi bil zloben, temveč jih nočem razvaditi.«

Četrtino za stanovanje

Odraščal je ob nasilnem očetu, ki je pretirano rad objemal steklenico, se podil za krili in se znašal nad svojo mlajšo ženo. Tako je Gordon takoj, ko je lahko, pri rosnih 16 letih, zapustil svoj dom in si začel utirati svojo pot. S trdim delom in, kot je prepričan, tudi s ščepcem sreče, je zgradil kulinarični imperij. Zgolj v Londonu je namreč 12 barov in restavracij z njegovim imenom, ima pa še ali je imel tudi restavracije skoraj po vsej obli – na Škotskem, v Dubaju, ZDA, Franciji, na Japonskem in v Kanadi, Katarju, Avstraliji, Italiji, na Češkem in v Južni Afriki. In ne le da so mu vešče vrtenje po kuhinji in izostrene brbončice prinesli skupno 16 Michelinovih zvezdic, temveč je s kuhalnico in ostrim, že strupenim jezikom postal tudi megapriljubljen, a peklenski televizijski kuharski šef. Skupek vsega ga je zavihtel med najpremožnejše zvezdnike, saj je zgolj v minulem letu – tako govori Forbesova lestvica – zaslužil več kot 50 milijonov, prav toliko kot ena najbolje prodajanih glasbenic Beyonce. Toda kuharije se ni lotil z mislijo na šelesteče zelence. »Nikoli mi ni šlo za denar, ta nikakor ni bil moj cilj, kar se kaže tudi v tem, kako s Tano vzgajava otroke.« No, zvezdnikova žena Tana, ki je imela povsem drugačno mladost, bi bila do podmladka morda bolj popustljiva kot oče. »Tana prihaja iz privilegirane družine, jaz pa sem okušal surovost ulice. Zato sva se srečala na pol poti. In se strinjala, da vsakemu otroku plačava četrtino zneska za stanovanje, preostanek pa bodo morali zaslužiti sami.«

Zaslužena žepnina

Gordon in Tana sta v skupnih 14 letih okronala ljubezen z rojstvom danes 18-letne Megan, leto mlajših dvojčkov Holly in Jacka ter najmlajše, danes 15-letne Matilde. Prislužiti si morajo vsak belič. »Prej jih naučiš odgovornega ravnanja z denarjem, da morajo privarčevati za nakup, denimo, kavbojk, bolje je za njih,« razlaga Ramsay svoje vzgojne metode. Žepnino si služijo z, denimo, opravljanjem domačih opravil ter udejstvovanjem v dobrodelnih organizacijah. Zvezdniški starši jim odmerijo manj kot 60 evrov tedenske žepnine, s čimer pa morajo kriti tudi avtobusne prevoze in stroške mobilne telefonije. Le najstarejša, ki že študira, dobi dvakrat višji znesek.

Jasno in glasno, brez okolišenja, je Ramsay zatrdil, da njegov težko zasluženi denar ne bo pristal v rokah njegovih hčera in sina ter da jim niti žepnina ni zgolj podarjena, saj jim z ženo želita privzgojiti delovno etiko. Prav nič mehkejši ni niti, ko se odpravijo na družinske počitnice. Kajti medtem ko s Tano potujeta v udobju prvega razreda, letijo njuni otroci v povsem običajnem ekonomskem. »Niti slučajno še niso v življenju naredili in delali dovolj, da bi si zaslužili letenje v prvem razredu. Prelival sem znoj, da lahko danes sedim blizu pilota. Ko veš, da si si kak privilegij resnično zaslužil, ga bolj ceniš.« Zato ob tovrstnih strogih pogledih ni presenetljivo, da niti obedovanje v kateri očetovi z Michelinovo zvezdico ovenčani restavraciji ni nekaj, kar bi bilo za Megan, Holly, Jacka in Matildo na rednem sporedu. 

Deli s prijatelji