PRAZNUJE

Oskarjevka Sandra srečala abrahama

Objavljeno 29. julij 2014 18.20 | Posodobljeno 29. julij 2014 18.21 | Piše: K. C.

Petdeseti rojstni dan je Sandra Bullock, ki jih kaže precej manj, praznovala preteklo soboto. Zaslovela je v filmih Hitrost in Ko si spal, oskarja pa ji je prinesla vloga v Zgodbi o prvaku.

Če bolje pogledate Sandro Bullock, najbrž ne boste verjeli, da je lepotica pravkar srečala abrahama. Svoj 50. rojstni dan je dočakala v soboto, 26. julija.

Leta 1964 se je rodila v Virginiji, njen oče John W. Bullock je služboval v ameriški vojski, mati Helga Mathilde Meyer je bila operna pevka in učiteljica petja, rodila pa se je v Nemčiji, kjer je Sandra preživela večino otroštva, zato tudi tekoče govori nemško.

Že v mladih letih je nastopala v operi, nato se je preselila čez lužo in leta 1986 končala študij drame. Srečo je poiskala na Mannhattnu, kjer se je na začetku preživljala kot natakarica, medtem ko je redno hodila na avdicije za filmske vloge. Ob manjših vlogah ji je uspelo dobiti glavno leta 1990 v seriji Working Girl, ki jo je predvajala televizijska hiša NBC, vendar serija ni zdržala dolgo. Veliki preboj med slavne hollywoodske igralke ji je uspel s filmom Hitrost, v katerem je zaigrala ob Keanuju Reevesu. Za vlogo je prejela tri filmske nagrade MTV in nagrado saturn za najboljšo igralko. Seveda je nastopila tudi v drugem delu filma, v katerem je avtobus zamenjala ladja, njenega partnerja pa Jason Patric, vendar film uspeha prvega dela ni ponovil. Z romantično komedijo Ko si spal je prejela prvo nominacijo za zlati globus. Drugo ji je prinesla Lepotica pod krinko, tretjo pa Snubitev, vendar so se ji pomembnejše nagrade še vedno izmikale. Njeno najuspešnejše leto je bilo 2010, ko je Zgodba o prvaku postala tudi njena zgodba o uspehu. Sandra je za vlogo ženske, ki revnemu fantu ponudi dom in podporo, zaradi česar postane uspešen igralec ameriškega nogometa, prejela oskarja in zlati globus za glavno žensko vlogo. Nominacija je padla tudi letos za film Gravitacija, ki ga je skorajda odigrala sama (z izjemo kadrov, v katerih se pojavi George Clooney), vendar ji ga je speljala Cate Blanchett.

Le dva dni, preden je prejela prestižno filmsko nagrado, je dobila dve zlati malini za vlogo v filmu Vse o Stevu in tako postala prva igralka, ki je bila v istem letu izbrana za najboljšo in najslabšo igralko. Prireditve se je celo udeležila in delila DVD filma ter ob prejemu nagrade v šali dejala: »Nekaj mi pravi, da niste gledali filma, ker če bi ga resnično videli, potem bi razumeli, kaj sem hotela povedati.« S tem se je še bolj prikupila oboževalcem. Pozneje bi morala malino vrniti, saj so ji namesto cenene kopije nehote podarili dragocen prototip, a tega ni storila.

Leta 2010 je posvojila otroka Louisa Barda. Postopek za posvojitev je začela že, ko je bila poročena z resničnostnim zvezdnikom in lastnikom motociklistične delavnice Jessejem Jamesom, od katerega se je ločila zaradi prevare. Poročena sta bila pet let. Še prej je bila zaročena z igralcem Tatom Donovanom, s katerim je posnela komedijo Ljubezenski napoj št. 9. V njenem objemu so se greli še igralca Matthew McConaughey in Ryan Gosling, glasbenik Bob Schneider in igralec ameriškega nogometa Troy Aikman. Ob zaroki Georgeea Clooneyja je pred leti priznala celo, da si je želela razmerja z njim.

Deli s prijatelji