MOTNJA

Operiral se je, da bi bil podoben Bradu Pittu

Objavljeno 24. november 2015 14.14 | Posodobljeno 24. november 2015 14.15 | Piše: E. B.

Zvezdnik Sodobne družine je spregovoril o telesni dismorfični motnji.

Brad Pitt.

Da je postal obseden s plastičnimi posegi, je kriva telesna dismorfična motnja, razodeva igralec Reid Ewing, ki si je pred leti želel le eno: da bi imel videz Brada Pitta!

Za dosego tega cilja je bil pripravljen storiti prav vse, hollywoodski zvezdnik ima po njegovem mnenju popoln obraz in prav takšnega si je dolgo želel tudi on. Čeprav so ga mnogi že opevali kot enega najobetavnejših in najprivlačnejših igralcev, se ni zmogel znebiti občutka manjvrednosti, v ogledalu je vedno uzrl izkrivljeno podobo, takšno, ki ga nikakor ni osrečevala. Bilo je leta 2008, ko jih je štel 19 in je prispel v igralsko meko, da bi si ustvaril sanjsko kariero. »Najprej sem bil prepričan, da bo zadostoval samo en poseg, pa bom že kot Brad Pitt!« se spominja Reid, zvezdnik priljubljene serije Sodobna družina. »Zdravniku sem zaupal, da si želim postati igralec, strinjal se je, da potrebujem nekaj popravkov. Denimo, velike vsadke na ličnicah, ki naj bi mi dale odločnejši videz. Po operaciji sem se prebudil v neznosnih bolečinah, solze so mi tekle v potokih. Zdravnik me je poskušal pomiriti, a ni nič zaleglo. Lahko sem le vpil, osebju pa se je vse skupaj zdelo celo smešno.«

Kljub temu se je vrnil na isto kliniko, in to še večkrat, kajti bolečino je uspešno tlačil z zdravili, ki so mu naprtila dodatno odvisnost; in dokler ni zabredel resnično globoko, noben zdravnik, s katerim se je srečal, ni preveril, ali v ozadju njegovih želja morda tiči osebnostna motnja. »Sodeloval sem s štirimi, nihče ni menil, da je pred posegom potreben psihološki test, čeprav sem v puberteti trpel tudi za motnjami v prehranjevanju, v moji družini pa je številne doletela obsesivno-kompulzivna motnja. Nič od tega ni prišlo na plan, pa bi moralo. Zanimal jih je samo zaslužek. Potreboval sem psihiatrično zdravljenje, ne pa kozmetičnih preobrazb.« Rezultati prve operacije so bili pošastni in ljudje so se ga s strahom izogibali na ulicah. Zaradi podplutb je bil videti, kakor da bi trpel za hudim obolenjem. Sledila je operacija, ki je popravila spodletelo prvo, potem pa vsadki na bradi. In nato operacija, ki je odpravila neustrezne vsadke na bradi.

Znašel se je v začaranem krogu, iz katerega ni videl izhoda, posegom se preprosto ni zmogel upreti. »A nobeden ni bil vreden vloženega denarja. Nobeden mi ni dvignil samozavesti, prav nasprotno, še bolj sem bil negotov in na tleh,« se spominja Reid, tudi nadarjen glasbenik, hvaležen ekipi Sodobne družine, ki mu ni pokazala vrat, ko je moral okrevati ali se skrivati po spodletelih posegih, in ki ji ni bilo mar za spremembe na njegovem obrazu, saj je nazadnje štela le njegova igralska nadarjenost. »Zdaj šele vem, da z mojim videzom ni bilo prav nič narobe. Kariero sem imel na dlani še pred posegi, a tega preprosto nisem bil sposoben videti,« še sklene Reid. 

Deli s prijatelji