PSIHOZE IN DEMENCA

Omamljena Fergie pred agenti in specialci zbežala v cerkev

Objavljeno 08. december 2017 12.21 | Posodobljeno 08. december 2017 12.21 | Piše: T. P.

Zaradi kristalnega meta je halucinirala, sprožil je tudi demenco. Nekatere skrbi, da jo je ločitev znova pognala v objem drog.

Septembra sta se odločila narediti konec osemletnemu zakonu. FOTO: Guliver/Cover images

Nad njo gotovo lebdi angel varuh ali dva, je prepričana Fergie, ki bi lahko životarila na socialnem dnu, morda že počivala v preranem grobu, pa se je zavihtela med megazvezde glasbene industrije. Najprej kot vokalna gonilna sila hip hop skupine Black eyed peas, nedavno pa je v svet poslala že drugi samostojni album. In to šele potem, ko je premagala zasvojenost z metamfetaminom, imenovanim tudi kristalni met, ki jo je potegnil v leto dolg vrtinec halucinacij, preganjavice in demence.

Drobna blondinka s krstnim imenom Stacy Ann Ferguson se je začela s svetom slave in glamurja spogledovati že kot divja najstnica v dekliškem triu Wild Orchid. Kot mnogi mladostniki je bila povsem nepripravljena na tolikšno pozornost in medijski pritisk, in le vprašanje časa je bilo, kdaj bo zapadla v svet drog.

»Na najnižji točki sem trpela za psihozami in demenco zaradi kemije v možganih.«

»Droga te zasvoji, a pomembneje je odkriti, zakaj si jo sploh vzel. Mislim, da je bilo v veliki meri povezano s tem, da sem že kot otrok postala del zabavne industrije in se naučila, kako potlačiti vsa čustva,« pravi pevka, ki je oboževala narkomansko omamo, dokler to ni postalo nevarno. »Na najnižji točki sem trpela za psihozami in demenco, ki so ju sprožile kemične snovi v meni. Tedaj sem tako rekoč vsak dan halucinirala, videla čebelico ali zajčka. Kemija se mi je tako zažrla v možgane, jih preplavila, da sem imela še kakšno leto potem, ko sem se že rešila drog, privide.« Odvajanje je bilo peklensko težko. »Kristalni met je bil ljubimec, s katerim sem zvezo najtežje prekinila.« Pa še to zgolj s pomočjo hipnoterapije in Cerkve.

Če bi videvala le zajčke in čebelice, bi morda še šlo, a pravljični prividi so postali nočna mora pri belem dnevu, ko je v glavi bežala pred specialci, agenti FBI in CIA. Med enim od teh pregonov je pribežala v cerkev, prepričana, da bo tam našla uteho. »Hoteli so me vreči ven, ker sem se po cerkveni ladji prebijala kot norica. A kako tudi ne, saj sem bila prepričana, da me tudi tam zasleduje infrardeča kamera! Planila sem mimo oltarja na hodnik, za mano pa dva moška. Ven si nisem upala, prepričana sem bila, da me zunaj čakajo specialci,« se spominja prelomne točke, ko je vendar odkorakala iz cerkve, pred njo pa – nikogar. Ne policije ne specialcev, le ona. »Hvaležna sem, da se je to zgodilo. Nenadoma sem se počutila neznansko lažjo, skoraj svobodno.« Potem je odšla na zdravljenje.

Ogromno vode je preteklo, odkar je splezala iz brezna in postala glasbena megazvezda, žena in mati. A na nedavni gala prireditvi The Trevor Project's TrevorLIVE L. A. Gala, ko je dvakrat nepovabljeno prišla na govorni oder, je govoričila čudaštva in se splošno vedla precej bizarno, s tem pa je zanetila skrbi, da ji ni morda spodrsnilo. »Srečna in zdrava je,« ji je v bran skočil njen predstavnik za medije in dodal, da je bil razpad njenega osemletnega zakona z Joshem Duhamelom, ki sta ga najavila septembra, po pričakovanjih težka preizkušnja, a da ji gre kljub vsemu dobro. 


Ločitev lažja zaradi tehnologije

Fergie in Josh sta septembra šokirala z najavo ločitve. A četudi je usklajevanje njunih delovnih obvez z deljenim skrbništvom nad njunim štiriletnikom Axlom precej zapleteno, se lepotica zaveda, da bi bilo lahko še precej težje. »Hvala bogu za videotelefonske pogovore. Vsak polno zaposleni roditelj me bo razumel,« pravi blondinka. Priznava, da je včasih že na koncu z energijo, a da poskuša storiti vse, da bo sin vedel, da je pri njej na prvem mestu.

 

Deli s prijatelji