TEŽKO OTROŠTVO

Odraščala brez mame, gledala jo je le v kinu

Objavljeno 07. februar 2013 10.40 | Posodobljeno 07. februar 2013 10.42 | Piše: T. P.

Z nagradami filmske srenje ovenčana Shirley MacLaine bi se težko potegovala za naziv matere leta.

Zvezdnica v filmu Glasni šepet (The Children‘s Hour).

Svoj pečat je vsekakor vtisnila v svetu filma in gledališča, saj ji je ameriški filmski inštitut lani podelil nagrado za življenjsko delo. Kar pa je le še eno izmed priznanj, ki se je znašlo na polici dobitnice zlatih globusov, emmyja in najprestižnejšega oskarja. A medtem ko se je Shirley MacLaine, ki je zaradi vere v duhovnost in reinkarnacijo že večkrat prijela tudi za pisalo, ustoličila kot ena izmed legend filmskega platna, bi se verjetno le stežka potegovala za naziv matere leta. »Stalno je bila odsotna, počutila sem se neznansko osamljeno in se še danes spopadam z občutki zapuščenosti,« je dejala igralkina hči Sachi, ki je svojo bol odraščanja brez matere zdaj prelila na črno-bele strani spominov Lucky Me: My Life With – and Without – My Mom, Shirley MacLaine.


Slabe matere

Popolna družina, ki je vsaj občasno ne bi kazili prepiri, verjetno ne obstaja. V čemer zvezdniške družine prav nič ne zaostajajo, morda celo nasprotno. Navsezadnje Jennifer Aniston s svojo odtujeno materjo ni govorila dolgih 12 let, dokler ni zaradi možganske kapi potisnila zamer ob stran. Mati Demi Moore, ki jo je slavna hči odrezala iz življenja, je zadnja leta životarila v samoti in revščini, dokler je težkega boja za preživetje ni odrešil možganski tumor. Tori Spelling je dolga leta sklanjala glavo kot grdi raček, saj ji je mama Candy s svojimi nemogočimi lepotnimi standardi dala za življenjsko popotnico slabo samopodobo. Leighton Meester, zvezdnica serije Opravljivka, pa je dobila tožbo proti materi, ko je ta denar, namenjen za zdravstveno oskrbo igralkinega bratca, porabila za lepotno operacijo in injekcije botoksa. Kar je le vrh ledene gore.

K očetu na Japonsko

Marsikdo je verjetno prepričan, da se je edinka hollywoodske ikone rodila z zlato žlico v ustih. Da ji je bilo že od dne, ko se je prvič zagledala v oči svoje zvezdniške matere, vse prineseno na doseg roke. To bi bilo le težko bolj oddaljeno od resnice. Ko je tedaj 22-letni lepotici, ki je začela osvajati filmsko meko, na svet privekalo dete, jo je materinski čut namreč pustil na cedilu, saj je vsakokrat že po štirih urah, preživetih z malčico, v svojem mesu in krvi videla le še breme, zaradi česar je bila prvih 17 let le postranski lik v hčerinem življenju. Že pri dveh letih jo je namreč poslala živet k očetu na Japonsko, kjer pa se Sachi ni godilo mnogo bolje, saj ji je očetov kruti jezik, ki jo je zmerjal in žalil, nenehno zadajal duševne muke. Mater je videla le poleti in ob počitnicah ali pa, kot večina sveta, v filmih. »Trenutki, ko sem jo uzrla na televizijskem ekranu, so bili trenutki, ko sem bila z njo. Bila je namreč tam, ob meni. In jaz sem hrepenela po njej,« se rane mladosti spominja Sachi, ki je pri 12 letih odšla živet v angleški internat, kar pa ni pripomoglo k otoplitvi družinskih vezi, saj so malomarni starši na edinko med nekimi božičnimi prazniki celo pozabili. Zaradi česar je dva tedna, ki naj bi bila v znamenju družine, preživela s popolnimi tujci. »Zdaj se temu smejim, a tedaj sem čutila le strah in bolečino.«

Poročilo o prvem seksu

MacLainova se v hčerino življenje dolgo skoraj ni vpletala. Bila je le stranski lik v filmu, kjer je sama igrala glavno zvezdo, dokler ni dopolnila 17 let. Nato pa je sicer vselej odsotna in prezaposlena mati sklenila, da želi prisostvovati v enem najosebnejših in najintimnejših dogodkov v življenju vsakega dekleta – pri izgubi nedolžnosti. Sacho in njenega tedanjega fanta Brada je povabila v svojo počitniško hišico, kjer je mladi par pričakala skupaj s prijateljema Phyllis in Eberhardom Kronhausnom, terapevtoma za spolnost. »Bilo bi čudovito, če bi se Sachi danes uvedla v spolnost, saj smo tukaj kot podporniki, s katerimi bi se o izkušnji nato lahko pogovorila in delila svoja občutja,« se je v Phyllisini glavi utrnila zamisel, ki jo je hollywoodska diva nemudoma podprla. Šokirana, nejeverna sta se mlada golobčka odpravila v spalnico, zunaj pa ju je čakal podporniški odred. »Ko sva končala, je bila pred nama ovira – čakali so namreč na poročilo o izkušnji. Skrila sva se v spalnici, dokler ni na vrata potrkala moja mati in naju je vprašala, ali je vse v redu,« se resnično nepozabnega uvoda v svet spolnosti spominja zvezdničina hči.

Nekonvencionalno otroštvo je danes 56 let stari Sachi gotovo pustilo brazgotine, a v njej še vedno tli upanje, da se ji bo mati nekdaj opravičila za zanemarjanje in zapostavljanje. Za zdaj pa le poskuša razumeti, čemu ji je bila kariera pomembnejša od družine. »Moja mati je zatrla svojo ustvarjalnost, jaz pa si tega nisem želela dopustiti. Navsezadnje otroci sčasoma sprevidijo, da si se zaradi njih nečemu odpovedal, in se v njih zato prebudi občutek krivde,« je pred desetletji v zagovor dejala igralka. A Sachi je videla le mater, ki je nikoli ni. In ki ji je blizu le pojem trde ljubezni. Navsezadnje si je morala rjavolaska kljub materinemu polnemu bančnemu računu sama plačati študij kot natakarica, sobarica in stevardesa. Če pa si je želela od mame sposoditi malce denarja, denimo za nakup rabljenega avtomobila, ga je morala vrniti z obrestmi vred. »Moja mama je zelo staromodna – ko pride do denarja in do ljubezni.«

Deli s prijatelji