NA ZDRAVLJENJU

Očka v krilu si želi le eno – ostati trezen

Objavljeno 12. julij 2014 00.12 | Posodobljeno 12. julij 2014 00.12 | Piše: T. P.

Robin Williams si je preventivno našel dom v rehabilitacijski kliniki.

Da je po toči zvoniti prepozno, se nasmejani moški filmskih platen, ki pa so mu nominacije za prestižnega oskarja vendar prinesle resnejše vloge, še predobro zaveda. »Odvisnosti nič ne povzroči, preprosto je v tebi. Tiho čaka in miruje. Potrpežljivo čaka na trenutek, ko si boš rekel, da si vendar dobro. A se že v naslednjem trenutku zaveš, da nikakor nisi v redu. Nenadoma ne boš več vedel, kje si,« je Robin Williams (verjetno je številnim najbolj ostal v spominu kot mrs. Doubtfire oziroma očka v krilu) dejal o zahrbtni ljubezni do alkohola, ki ga je pred osmimi leti po dveh desetletjih treznosti znova zmamila v svoj strupeni objem. Zato je za nekaj tednov vkorakal v rehabilitacijsko kliniko. Ne ker bi se znova utapljal v alkoholu in bi se moral kot rešilne bitke oprijeti strokovne pomoči, ampak zgolj kot preprečevalni ukrep, da ne bi ljubezen do alkohola, že leta speča, spet začela rjoveti.

Prva ljubezen kokain, druga alkohol

Zasvojenost vzame visok davek. Ne le da načne odvisnikovo duševno in telesno zdravje ter mu iz rok iztrga vsakršen nadzor nad življenjem, ampak rušilno vpliva tudi na njegove odnose z bližnjimi. To je Williams dobro izkusil na lastni koži, ko je konec 70. let in nato še v naslednjem desetletju minulega tisočletja iskal pobeg pred vsakdanjikom v kokainski omami. »Kokain je bil moja droga. Z njim se mi je uspelo skriti zunanjemu svetu. A medtem ko večina kokainskih odvisnikov postane hiperaktivna, je mene umiril in upočasnil.« Pri tem pa se ni branil niti žgane kapljice. Nevarni ljubezni, katerima se mu je – vsaj prvič – uspelo upreti samemu, brez pomoči strokovnih delavcev. Z danes na jutri, zgolj z močno voljo, je leta 1982 obema zaželel slovo. Za Williamsa je bila vsekakor prelomnica tudi smrt prijatelja Johna Belushija, ki ga je v prerano smrt, pri le 33 letih, pognal prevelik odmerek kokaina in heroina. Temu se je, s prvorojencem Zakom na poti, vsekakor želel ogniti.

Okovom omame se mu je morda uspelo rešiti le z voljo do življenja. Četudi je nato, ko je leta 2006 pristal v kliniki za zdravljenje alkoholizma, spoznal, da je odvisnost vendar tako globoko zakoreninjena v njem, da lahko brez strokovnega vodstva kadar koli pade v njen objem. »Z vsem srcem si lahko prepričan, da ti bo uspelo samemu, toda nazadnje spoznaš, da pomoč vendar potrebuješ. Šele ko si to priznaš, kar je resnično najtežji del, zakorakaš na pot ozdravitve,« je dejal zvezdnik, ki mu je tihi glasek, še njemu komaj slišen, vseskozi prigovarjal, da en kozarček vendar ni nobeden. Dokler se mu ni zalomilo in je postal ujetnik svoje nevarne ljubezni. Zdaj jo že vse predobro pozna in ji nikdar več ne bo dopustil, da mu iz rok iztrga vajeti nad življenjem. »Po trdem delu, ko je delal pri več projektih, se je Robin odločil izkoristiti čas, da zopet nameni pozornost svojemu cilju – ostati trezen. Ponosen je na svojo voljo in vztrajnost, zato ne bo dopustil, da zaide na stara pota,« je dejal igralčev predstavnik za stike z javnostjo in potrdil, da se med zidovi rehabilitacijske klinike želi le spomniti na pot, ki jo je že prehodil.

Udarec 
po zadnjici kaplja čez rob

Williams se je naučil, da je bolje preprečiti kot zdraviti. Te življenjske lekcije pa še ni osvojil Shia LaBeouf, a je zdaj vendar naredil korak naprej. Priznal si je, da je njegovo nagibanje steklenice prestopilo vse meje, in si poiskal pomoč. Toda ne med zidovi rehabilitacijske klinike, temveč zunaj nje. »Prostovoljno se zdravi zaradi odvisnosti od alkohola. Razume, da so njegova dejanja v zadnjem času odsev širše težave, zato je naredil prve korake k okrevanju,« je dejal zvezdnikov predstavnik za stike z javnostjo. In verjetno je bil že skrajni čas, da zvezda filmske franšize Transformerji resno začne reševati svoj položaj. Ne nazadnje si je v minulih letih pridobil sloves enega izmed zadnjih slabih fantov Hollywooda in je – običajno pod vplivom omamne kapljice – postal že dobri znanec mož postave. V njegovi policijski kartoteki so med drugim napad na soseda, vožnja pod vplivom alkohola, že skoraj nepreštevni barski pretepi, zadnji list pa ji je dodal pred komaj enim tednom, ko so ga možje v modrem, pijanega in v lisicah, odvedli z broadwayske predstave. Kjer ni zgolj pijansko robantil in kadil, ampak je besedno napadel policiste in po zadnjici celo udaril, morda ljubkovalno ali kot znak pohvale, Alana Cumminga, zvezdo predstave Cabaret. Kar je bila očitno tudi v LaBeufovih očeh kapljica čez rob, zaradi česar je resnici pogledal v oči. Da mu alkohol kroji življenje. 

Deli s prijatelji