KRONANE GLAVE

Ob rojstvu so zasadili 108 tisoč dreves

Objavljeno 06. december 2017 16.35 | Posodobljeno 06. december 2017 17.12 | Piše: U. S.

Butanski kralj je dolgo čakal na pravo žensko. Kraljica Jetsun je v svoji domovini prava ikona.

Kar je Kate na Otoku, je Jetsun v Butanu. Foto: Guliver/Getty Images

Prihodnji teden bodo imeli v Butanu državni praznik, ko se bodo spominjali zgodovine in slavili sedanjost, slavja se bo kajpak udeležil tudi kraljevi par, ki ga Butanci obožujejo, še posebno radi imajo Jetsun Pema, najmlajšo kraljico na svetu, stara je komaj 27 let. Naziv kraljica je dobila leta 2011, ko se je poročila z deset let starejšim butanskim kraljem Jigmejem Khesarjem Namgyelom Wangchuckom. Ta je o svoji ženi, ki je imela ob poroki le 21 let, dejal: »Precej časa sem čakal na poroko. Toda ni pomembno, kdaj se poročiš, da se le s pravim človekom. Prepričan sem, da sem se poročil s pravo žensko.« Mimogrede: Jigme je na butanskem prestolu od 9. decembra 2006, ko je abdiciral njegov oče Jigme Singye Wangchuck; kronanje je bilo 6. novembra 2008, ob stoletnici monarhije.

27 let ima butanska kraljica Jetsun.

No, pradedek butanske kraljice po očetovi strani je bil vladar vzhodne province Tashigang, njen dedek po materini strani je bil polbrat žene drugega butanskega kralja. Mlada kraljica ljubi umetnost, zlasti slikarstvo. Ljubezen do umetnosti jo je prevzela v letih, ko je obiskovala zasebno šolo v Indiji, tam se je učila angleščino, zgodovino, ekonomijo, geografijo in tudi slikanja, piše v njeni uradni biografiji. Potem je odpotovala v London, na univerzi Regent je študirala psihologijo in umetnostno zgodovino.

Če Kate Middleton velja za modno ikono na Otoku, kjer ima na tisoče posnemovalk, je kraljica Jetsun ikona v Butanu. Lepotica se rada odene v barvita tradicionalna oblačila svoje države, a s pridihom modernega. Kadar potuje, rada smukne tudi v oblačila, značilna za zahodni svet. Je tudi mati, 5. februarja 2016 se je kraljevi par razveselil dojenčka, sina sta poimenovala Gyalsey Jigme Namgyel Wangchuck, njegova kraljeva visokost nosi naziv princ. Tistega dne, ko se je rodil, je država zasadila 108.000 dreves. Dasho Karma Raydi, prostovoljec, ki je pomagal pri sajenju, je dejal: »Zdaj negujemo ta mlada drevesa, kot bi negovali in skrbeli za malega princa.«

Mlada kraljica je pokroviteljica več (neprofitnih) organizacij, ki so povezane z ohranjanjem okolja, zavzema se za ljudi s posebnimi potrebami, podpira male podjetnike, skratka, je prava ljudska kraljica.

Deli s prijatelji