IZPOVED

O uničujoči ljubezni do Branda napisala knjigo

Objavljeno 21. februar 2013 10.31 | Posodobljeno 21. februar 2013 10.33 | Piše: T. P.

Ljubezen do Marlona Branda je Rito Moreno skoraj stala življenje.

Z rubinasto rdečimi ustnicami, temnimi kodri in polnimi, zapeljivimi oblinami je na filmskem platnu izžarevala latinskoameriško ognjevitost in čutnost ter jemala dih. A ko so se kamere ugasnile in je v mraku zasebnosti padla v ljubimčev objem, se je Rita Moreno spremenila v hirajočo, čustveno izžeto žensko, ki so jo plameni strasti z Marlonom Brandom skoraj pogoltnili. »Spominjam se, kaj mi je govoril, kako je igral bobne in se ljubil ... a tudi to, kako sem zaradi ljubezni do njega skoraj umrla. Vklenjena sva bila v okove nore ljubezni, ki naju dolga leta ni izpustila iz primeža, dokler se nisem nekega dne skoraj nasilno predramila iz te kome in bila prisiljena izbrati življenje. Ne njega,« se ljubezni, ki jo je prignala do poskusa samomora, v novi avtobiografiji Rita Moreno spominja zdaj ostarela lepotica.

Brando je bil droga

Življenjska zgodba ženske, ki je na svet privekala v otoški državici Portoriko in že v zgodnjih dvajsetih letih ne le osvojila filmske meke, temveč se v zgodovino zapisala tudi kot prva igralka južnoameriškega rodu, ki je osvojila emmyja, tonyja, grammyja in oskarja, bi lahko spisala filmski scenarij zgodbe o uspehu in uresničenih sanjah. A namesto tega je na strani njenih spominov ujeta zgodba čustvene zlorabe, prisilnega splava in nesrečne ljubezni, obsedenosti, ki jo je skoraj stala življenje. »Ko sem ga prvič videla, mi je temperatura skokovito narasla. Bilo je, kot bi padla v kad vroče vode, po vsem telesu me je preplavila rdečica, prevzela pa me je vročica, kakršno opevajo le pesniki,« se usodnega srečanja na prizorišču snemanja filma Desiree leta 1954 spominja lepotica. To se je hitro prevesilo v telesno strast, ki je nista mogla potešiti. »Če bi dejala, da je bil izvrsten ljubimec – čuten, radodaren in razveseljivo izviren –, bi ga podcenjevala. Kajti dotaknil se ni le mojega telesa, ampak tudi duše, vsak trenutek z njim je bilo čisto vznemirjenje.« A medtem ko ji je igralec z živalskim magnetizmom vzel sapo in spodnesel tla pod nogami, sta v njem zevali tudi črnina in spolna nenasitnost, ki se nista menili za druge. Med njunim osemletnim ljubezenskim razmerjem je razvnemal tudi telesa drugih, zaplojeval otroke in si kar dvakrat nadel zakonski jarem, Rito pa puščal z zlomljenim srcem in objokanimi očmi. Pa vendar se je vsakič znova vrnila v njegov objem. »Nisem se mu mogla upreti. Izziv, da ga vsakič znova ponovno osvojim, je namreč postal moja obsedenost, skoraj droga.«

Crkljanje pri Elvisu

V ljubezni in vojni je dovoljeno vse. In obupana Rita se je v nuji, da Brando postane njen, in v želji, da v razuzdanem zvezdniku prebudi vsaj kanček ljubosumja, zatekla k drugim. Nihče ni bil boljša izbira kot legendarni Elvis Presley, s katerim pa ju je bolj kot strast povezovala naklonjenost. Zmenki so se običajno končali le z nežnim crkljanjem in se nikoli niso prevesili v paritveni ples, v trenutku, ko si je priznala pomanjkanje medsebojne kemije, pa se je znova zatekla v objem nesojenega ljubimca. S tem se je njen pekel šele dobro začel, saj je ob znova vznikli romanci pod njenim srcem začel rasti otrok, novo življenje, a temu je Marlon hitro naredil konec, saj jo je prisili v splav, ga plačal, ko pa je doma odkrila, da je v njej še vedno zdaj že mrtev plod, je on od zdravnika hladno zahteval vračilo denarja. Namesto da bi ji ponudil čustveno oporo, je začel snemati film, kjer so mu oči obstale na soigralki Tariti Teriipii, ki je kmalu postala njegova žena številka tri. To pa je sodu dokončno izbilo dno. »V posteljo sem šla umret. A ne zaradi želje, da se mu maščujem. Želela sem le najti uteho in pobegniti bolečini.« A k sreči jo je s prevelikim odmerkom tablet v telesu našel igralčev pomočnik, v bolnišnici pa so ji s praznjenjem želodca rešili življenje, ki je viselo na nitki. In tedaj se je temnolaska ob rotenju psihiatra, naj Branda povsem izreže iz življenja, dokončno odločila zase. Za življenje. V njem ni bilo več prostora za moškega, ki ji je pomenil vse.

Naposled (za)ljubljena

Ljubezen ti lahko da vse, a hkrati ti lahko vse tudi vzame. Vključno z življenjem, kar je na lastni koži izkusila zapeljiva igralka, ki pa se ji je po neuspelem poskusu samomora vendar nasmehnila priložnost za srečo. Prijatelj ji je predstavil Lennyja Gordona, ki mu je podarila srce in mu leta 1965 dahnila usodni da. A čeprav je tragično ljubezen s filmsko ikono tedaj že potisnila stran, je Brando ostajal skušnjava. Skušnjava, ki jo je skušala tudi potem, ko je bila že tri leta srečna žena. »Želim si le spati ob tebi. To je vse,« jo je (neuspešno) zapeljeval, ko sta se znova združila pred filmskimi kamerami. Očitno je tudi ona v zvezdniku pustila svoje sledi, saj je bil edini opomin na njegovo filmsko kariero, ki jo je do smrti hranil pri sebi doma, slika njega in Rite, ujeta v golem objemu in združena v poljubu. Spomin na njun zadnji skupni film, ko ga je lepotica tudi zavrnila.

Deli s prijatelji