FATIBOLADY

Nigerijska svetovalka na instagramu

Objavljeno 06. december 2015 15.44 | Posodobljeno 06. december 2015 15.45 | Piše: Staš Ivanc

Fatibolady prek priljubljenega omrežja instagram deli nasvete ženskam z ljubezenskimi težavami. Nekatere zgodbe so precej nedolžne, druge pa še kako resne.

Od neuslišane ljubezni in varajočih mož do družinskega nasilja in posilstev v zakonu – z vsem tem se na spletnem omrežju instagram ukvarja nigerijska zakonska svetovalka, znana pod psevdonimom Fatibolady. Ženske v tej pretežno muslimanski afriški državi, kjer se o odnosih med spoloma ali družinskih zadevah ne govori v javnosti, poziva, naj anonimno delijo svoje zgodbe z drugimi, se obrnejo po nasvet ali celo poiščejo pravico na sodišču.

Ziya'atulhaqq Usman Tahir na instagramu vsak dan prejme na tisoče vprašanj in komentarjev. Trenutno ima več kot 27.000 sledilcev in okoli 500 anonimnih objav v angleščini ali lokalnem jeziku hausa. »Ženskam je težko govoriti o svojih težavah. Skrajni čas je, da se začnemo odpirati in ne zadržujemo vsega v sebi,« pravi 27-letnica, ki je prvi zapis na instagramu objavila pred kakšnim letom, ko se je nanjo obrnila prijateljica, ki je imela težave s partnerjem. Množični odziv in kopica nasvetov drugih uporabnic sta jo spodbudila, da se začne resneje ukvarjati z zakonskim svetovanjem. Precej uporabnic ji je ponudilo pomoč, da bi bile mentorice ženskam v težavah, pri bolj zapletenih zadevah pa sodelujejo tudi psihologi, novinarji in pravniki.

Večina objav na Fatiboladyjinem portalu se ukvarja z dvomi in strahovi v razmerjih. Ena od uporabnic je tako zapisala, da je že sedem let s fantom, ki da jo ima strašno rad, a se ne more upreti drugim ženskam. Nekatere uporabnice pa imajo precej resnejše težave, kot so nasilje in posilstva. In prav možnost anonimnih objav je marsikatero med njimi spodbudila, da je o tem spregovorila na instagramu.

Fatibolady namerava kmalu odpreti svojo blogovsko stran, sanja pa tudi o lastni televizijski oddaji, s katero bi dosegla še več žensk v težavah. »Družina, posebno oče, me pri tem močno podpira. Oče vsak dan obišče portal in mi svetuje o nekaterih zadevah,« še pove Ziya'atulhaqq.

Deli s prijatelji