NERODNO

Nigella se brani obtožb, da je kradla recepte

Objavljeno 10. december 2017 13.05 | Posodobljeno 10. december 2017 13.06 | Piše: A. P.

Jedi, ki jih je pripravila zvezdnica, je gledalka našla v knjigi. Kuharska zvezdnica očitke odločno zavrača.

Torta iz knjige.

Med kuharskimi zvezdniki si Nigella Lawson zasluži prav posebno mesto. S prikupnim značajem, materinsko toplino in tudi zapeljivimi oblinami je postala eden najbolj prepoznavnih televizijskih kuharskih obrazov na svetu. Svoje imenitne jedi pripravlja z ljubeznijo in iznajdljivostjo, zato jo marsikdo posnema. Ne nazadnje je posnemanje najbolj iskrena oblika laskanja, a zdaj ji je začelo povzročati težave, saj so gledalci opazili, da so recepti, ki jih je predstavljala v svoji zadnji oddaji, najverjetneje izposojeni. Nigella očitke odločno zavrača. Problematični naj bi bili recepti za čokoladno torta z višnjami, školjke s testeninami ter solato z radičem, kostanjem in modrim sirom, vse naštete je 57-letna zvezdnica pripravila v oddaji Za mojo mizo na televizijski postaji BBC2.

Naključje je hotelo, da je pozorna gledalka Kathryn Grant prepoznala recepte, ker jih je prebrala v knjigi River Café iz leta 2015, napisali sta jo Ruth Rogers in Rose Gray. Gledalko je zbodlo, da Nigella uporablja skoraj enake sestavine, zato je stopila po knjigo in ugotovila, da so recepture iste. Na spletu je nato zapisala, da ne dvomi, da jih je preprosto prekopirala. Nigella je na obtožbe odgovorila: "Noben recept ni ukraden. Vedno sem omenila avtorja, če sem bila zgolj navdahnjena nad receptom iz druge knjige. Prav vsakič!"

Povedala je, da je tudi sama prelistala omenjeno knjigo in ne more zanikati, da so si njeni recepti in recepti v kuharici River Café zelo podobni. Na spletu že krožijo fotografije iz knjige in fotografije jedi, ki jih je pripravila Nigella. Res so si podobne.

"To je naključje, zdaj, ko sem to videla, sem prav začudena. Receptov iz te knjige nisem poznala. Testenine in školjke so tradicionalna kombinacija, moram pa priznati, da obstajajo podobnosti." Avtorici knjige River Café zapleta nista želeli komentirati.


Na spletu krožijo fotografije iz kuharice in fotografije jedi, ki jih je pripravila v oddaji.

 

Deli s prijatelji