RAZKRITJE

Namesto Britney Spears
na albumu druga pevka?

Objavljeno 23. februar 2013 15.28 | Posodobljeno 23. februar 2013 15.29 | Piše: T. P.

Zvezdnico so obtožili, da sama ne poje sedmih skladb na albumu Famme Fatal.

Britney so v preteklosti že obtožili, da ne poje v živo.

Petje na playback je v glasbeni industriji dolgo veljalo za tabu, za enega največjih grehov, ki jih zvezda lahko zagreši. A četudi odpiranje ustnic ob vnaprej posneti skladbi postopno postaja praksa, h kateri se zatečejo nekateri pevci zlasti v izjemnih okoliščinah, večino glasbenih navdušencev ob tem razkritju preplavita razočaranje in ogorčenje, saj so prepričani, da si glasbeni velikani tega pač ne bi smeli privoščiti. In sredi viharja, ki jo bo – če se izkaže za resničnega – stal kariero, se je zdaj znašla Britney Spears, pop princeska namreč naj ne bi pela sama niti na lastnem albumu Femme Fatale, ki ga je izdala pred dvema letoma. Seveda pod svojim imenom.

Dobila 305 nagrad

Ko je pred 14 leti izdala prvi glasbeni album, s katerim se je hitro zavihtela na prestol kot ena izmed glasbenih ikon sodobnega časa, je verjetno marsikdo mislil, da se je lepotička rodila pod srečno zvezdo. Imela je vse, slavo, polne bančne račune in telo, ob katerem so moški vzdihovali. Sprva so jo vsi opevali kot princesko popa, a njen glasbeni talent so kaj hitro zasenčile težave v zasebnem življenju, ki ga je pretresal škandal za škandalom: od lahkomiselnih porok, krhkega duševnega zdravja in obiskovanja klinik za zdravljenje odvisnosti do izgube skrbništva nad sinovoma in sodnega pričkanja z nekdanjim menedžerjem. A medtem ko sta njeno duševno zdravje in posledično zmožnost sprejemanja lastnih odločitev že nekaj let vprašljiva, nad njenim prispevkom v zabavni industriji nikoli ni bilo senčice dvoma. Konec koncev je ena izmed največkrat nagrajenih glasbenikov vseh časov, prejela je že 305 nagrad. Zdaj se je na majavih nogah znašla tudi njena podoba glasbenice, saj naj bi kar sedem skladb na njenem zadnjem albumu odpela pevka Myah Marie, ki se ponaša z zelo podobnim glasom.

Zvezdnica je pred štirimi leti, ko je v okviru glasbene turneje nastopila v avstralskem mestu Perth, požela val ogorčenja, na stotine oboževalcev je namreč odkorakalo s koncerta, ko je postalo očitno, da ne poje v živo. Razjarjena množica je zahtevala celo vračilo denarja, ki so ga porabili za nakup nikakor ne poceni vstopnic, vmešala pa se je tudi avstralska vlada, odločena, da koncertov, na katerih so glasbeniki zgolj maskote, ki odpirajo usta, ne bo več trpela. Svetlolasa zvezdnica je obtožbe, da na nekaterih koncertih ne poje v živo, preživela, vendar se je zdaj znašla sredi trditev, zaradi katerih bi kdo lahko podvomil, ali sploh zna peti.

Podobna glasova

»Moja hči poje namesto Britney. Myah poje enako, slišati je kot ona,« je dejal Murray Langston, oče sicer dokaj neznane Myah, ki pa je na internetu vendar prepoznavna kot pevka, ki lahko posnema zvezdnico, pri nekaterih njenih pesmih pa je sodelovala tudi kot spremljevalna vokalistka. Po Murrayjevih besedah naj bi odpela kar sedem skladb z odlično sprejetega albuma Femme Fatale, za vsako pa naj bi prejela (skromnih) 760 evrov. »V snemalni studio je morala vstopati skozi zadnja vrata, saj nihče ni hotel, da se z Britney srečata. Britney morda niti ne ve, čigav glas je na albumu, in to je mogoče niti ne zanima.« A medtem ko se zvezdničini predstavniki za stike z javnostjo še niso oglasili, je vlogo njene zagovornice prevzela kar Myah: globoko je hvaležna za priložnost, da je lahko njena spremljevalna vokalistka, »zaslug za preostalo si pa ne morem lastiti«.

Ker se ji je v bran postavilo kar dekle, ki naj bi namesto nje odpelo marsikatero skladbo, bi ob Langstonovem razodetju marsikdo zgolj zamahnil z roko. Žal pa on ni edini, ki je vrgel senčico dvoma na svetlolaskin talent, oglasila se je namreč tudi grammyjevka Eve, ki je pod drobnogled vzela nedavno izdano skladbo Scream and Shout, Britneyjin duet z glasbenikom Will.i.amom. »Slišala sem, da tega morda ni odpela Britney. Tega sicer ne vem, a to sem slišala,« je dejala rapperka in besede kmalu vzela nazaj, češ da so jo ljudje narobe razumeli. »Ničesar nisem rekla o njenem petju, vsi vemo, da je skladbo odpela Britney. Moje pripombe so letele zgolj na njen angleški naglas.«

Deli s prijatelji