NA PRVI POGLED

Največja ljubezenska pripoved jugoscene

Objavljeno 07. december 2017 19.22 | Posodobljeno 07. december 2017 19.24 | Piše: L. K.

Josipa Lisac in Karlo Metikoš sta se zaljubila na prvi pogled. Na vsakem njenem koncertu je sedel v prvi vrsti.

Josipa Lisac in Karlo Metikoš. Foto: Press Release

Vselej sta govorila, da sta se srečala, pogledala in se nikoli več ločila. To je bila ljubezen na prvi pogled. Ki je Josipa Lisac ni pozabila niti 25 let po smrti Karla Metikoša. Sleherni koncert te hrvaške pevke je še danes posvečen Karlu, njemu in njuni ljubezni, ki je, pravi Josipa, še vedno živa.

»Ne maram reči Spominjam se, saj nosim vse najine skupne trenutke in slike še vedno trdno v sebi. Ne le da so v meni, nenehno jih negujem. Najina ljubezen je še vedno prisotna, vsakodnevno me oplaja in plemeniti,« je pripovedovala Josipa Lisac.

Njena in Karlova pripoved se je začela leta 1971. Tedaj je ustvarjal svojo mednarodno kariero pod umetniškim imenom Matt Collins, nastopal je po vsem svetu, imel armado oboževalk in aferic s številnimi groficami, manekenkami, stevardesami. Josipa Lisac je na drugi strani šele zakorakala na jugoslovansko sceno.

Kot v pravljici

»Ko sem se vrnil v Zagreb, sem spoznal, da se je glasbena scena močno spremenila. Na plan je prišlo mnogo novih in svežih ljudi!« je tisti čas pripovedoval Metikoš. »Tako sem šel nekoč v Petrinjo in tam spoznal Josipo Lisac. Najina pogleda sta se srečala, bilo je kot v pravljici. Tistega leta 1971 sem bil naravnost navdušen nad njenim petjem, slogom, vsem, vsem, kar je bilo na njej! Potem pa sem se vanjo zaljubil še do ušes. Iz Petrinje sva se takrat, se spomnim, peljala z avtobusom nazaj v Zagreb. Sedel sem k njej, prvič sva se spoznala. Josipa mi je priznala, da je že kot otrok hodila oprezat, kje stanujem, čeprav so ji povedali narobe,« se je smejal. »Vozila se je s tramvajem mimo neke hiše, misleč, da tam živim. Pa tudi prva plošča, ki si jo je kdaj kupila, je bila plošča Matta Collinsa, če to ni bila usoda, potem ne vem.« To usodno ljubezen sta okronala leta 1973 z legendarnim albumom Dnevnik jedne ljubavi. Ploščo sta ustvarila zase.

Nikoli se nisva prepirala, kričala drug na drugega, se žalila, loputala z vrati, nikoli!

Tudi pozneje je za sleherno skladbo Josipe Lisac stal Karlo Metikoš: vse njene najmočnejše ljubezenske pesmi nosijo njuno pripoved. Še več, na vsakem njenem koncertu je zmeraj sedel v prvi vrsti. Vsa publika je lahko v živo sledila njuni večni zaljubljenosti, fantastični energiji, ki je bila med njima. Josipa priznava, da je vsako skladbo odpela le zanj, počutila se je, kot da bi bila sama v prostoru. »Nikoli se nisva prepirala, kričala drug na drugega, se žalila, loputala z vrati, nikoli!« je še dejala Josipa Lisac. »Vse sva reševala z iskrenostjo, takojšnjim pogovorom. Kadar je bil kateri od naju pod stresom, ga je drugi že v naslednjem hipu dvignil, resnično sva se dopolnjevala!«

Skupaj sta bila 20 let. Karlo je umrl 10. decembra 1991. Pri 51 letih ga je infarkt. Toda niti njegova smrt jima ni prišla do živega. Josipa mu še danes piše pisma, ljubi ga. Pravi, da ni nikoli pomislila, da bi imela drugega. 

 

 

 

Deli s prijatelji