LJUBEZEN DO IGRE

Na sedmih celinah bo
 odigral sedem tekem

Objavljeno 01. november 2015 17.42 | Posodobljeno 01. november 2015 17.24 | Piše: T. P.

Davida Beckhama bodo na srečanjih z lokalnimi klubi spremljale kamere BBC.

Čaka ga drugačen nogometni izziv – tekme z lokalci na vseh sedmih celinah.

Svojo zadnjo nogometno tekmo, vsaj kot poklicni igralec, je David Beckham odigral maja 2013. A vendar ga zdaj čaka še sedem tovrstnih izzivov, morda največjih, vsekakor pa drugačnih od tekem doslej. Uresničil si bo dolgoletno željo, skoraj cilj, da teče za žogo in zabija gole na vsakem izmed sedmih kontinentov, njegov podvig pa bodo lovile tudi kamere. S tem da tokrat ne bo meril moči s profesionalnimi igralci, ki so v svetovnem vrhu, ampak bo igral z ekipami lokalnih skupnosti in proti njim. »Spominjam se, da sem sedel na letalu in s prijatelji premleval to idejo. A si nikoli nisem mislil, da se bo iz nje kaj razvilo. Nisem pričakoval, da se lahko uresniči, zato sem navdušen in vznemirjen, da lahko uresničim ta precej visoko zastavljen cilj,« se navdušuje zvezdnik, ki je moči združil z britansko televizijsko hišo BBC, pod taktirko katere bo za dokumentarni film Beckham: For the love of the game (Iz ljubezni do igre) z žogo osvajal celino za celino.

Z žogo okoli sveta

Ko se je po dveh desetletjih nizanja uspehov odločil, da je čas za slovo od nogometne zelenice, ni skrival, da ga mika vstopiti v svet sedme umetnosti. A medtem ko se je najprej videl kot vzhajajoča zvezda akcijskih filmov, je nišo očitno odkril v vodah dokumentarnega filma, saj je to že njegov drugi podvig. Minulo leto je – za film Into the unknown (Pot v neznano) – v spremstvu treh prijateljev zajahal motor, se odpravil v divjino amazonske džungle, se spopadal z mačetami in bežal pred flourescenčnimi žabicami in tarantelami. Zdaj ga bo pot popeljala v nekatere najbolj odročne in za življenje precej negostoljubne kotičke sveta. Z nogometno žogo pod roko se bo odpravil v vas v Papui Novi Gvineji, do vznožja nepalskega gorovja, na ulice Buenos Airesa v Argentini, v puščavo v Džibutiju na Afriškem rogu, na vzdignjene planjave nad Miamijem in v ledeno pokrajino Antarktike. Pot bo sklenil tam, kjer se je zanj vse začelo – na manchesterskem stadionu Old Trafford.

Bistvo – povezovalna moč športa

Nikakršnega dvoma ni, da sta mu žoga in nogometno igrišče prinesla svetovno slavo. A vendar Beckham ni zgolj športnik in eden najuspešnejših nogometašev v angleški zgodovini, ampak tudi superzvezdnik, čigar slava sega daleč zunaj meja nogometnega igrišča. Je blagovna znamka. Nogomet pa ni zgolj šport, ampak igra, ki presega omejitve in združuje ljudi, in to želi športni as z dokumentarcem, ki bo luč sveta najverjetneje ugledal prihodnje leto, tudi pokazati. Ne bo namreč zgolj prišel, odigral dveh tekem in odšel, ampak se bo poglobil v življenje skupnosti, ki ga bodo sprejele medse. Se poglobil v ljudi, ki se vsak dan bojujejo za preživetje, in razkril tiste srečne posameznike, ki jim je uspelo uresničiti svoje sanje o poklicnem igranju. »Kot poklicni igralec na dobrodelnih tekmah pa tudi zunaj igrišča sem videl, kako šport učinkuje na ljudi in kako jim lahko spremeni življenje. S tem filmom bom lahko širnemu svetu pokazal in dokazal pozitivno plat športa, ki ga obožujem. Pokazati želim, da lahko z njim premagamo marsikaj zlega,« pripoveduje Beckham ter pridaja, da želi osvetliti strast in požrtvovalnost, ki žene te ljudi, kot tudi to, kako lahko preprosta igra poveže skupnosti in zgladi nesoglasja. 

Deli s prijatelji