FILMSKI FESTIVAL

Na canskem festivalu tudi filmi iz Slovenije

Objavljeno 17. maj 2014 13.42 | Posodobljeno 16. maj 2014 17.52 | Piše: K. C.

V boj za zlato palmo predvsem canski veterani, med režiserji letos več žensk.

Nicole Kidman je upodobila monaško princeso Grace Kelly.

V sredo se je ves filmski blišč preselil v Evropo, kjer v Cannesu poteka 67. filmski festival. Zanimivost letošnje prireditve je, da so 15 filmov od 49 režirale ženske, medtem ko so bili v zadnjih letih očitki ob pomanjkanju nežnejšega spola za kamero precej glasni. V letih 2010 in 2012 ni bilo nobene režiserke, lani je bila le ena, Valeria Bruni Tedeschi, v celotni zgodovini canskega festivala pa je zlato palmo prejela le novozelandska režiserka za Klavir Jane Campion (letos je v žiriji), pa še takrat jo je morala deliti s kitajskim ustvarjalcem filmov Chenom Kaigejem, ki se je podpisal pod film Zbogom, moja konkubina. Direktor filmskega festivala Thierry Frémaux se je otepal očitkov, da je Cannes seksističen, letošnje večje število režiserk pa je po njegovem mnenju samo posledica dobrih filmov, spol pri izbiri menda ni igral nobene vloge.

A godrnjanja ni konec, saj nekateri menijo, da je festival preveč predvidljiv in se zanaša na vedno iste obraze. Kar 13 režiserjev od 19, ki se potegujejo za zlato palmo, se je namreč že znašlo v tej vlogi. A Thierry Frémaux se ne pusti zmesti in znova odgovarja s kakovostjo: »Odlični režiserji delajo odlične filme, in zanje bo vedno prostor v Cannesu.« Brata Dardenne, ki sta nominirana že šestič, dvakrat sta zlato palmo tudi odnesla domov, bosta predstavila film Two Days, One Night, in sicer o ženski, ki se srdito trudi obdržati službo. Francoski režiser Jean Luc Godard se je v elitni druščini znašel sedmič, tokrat poskuša z abstraktnim 3D-filmom Adieu au Langage, medtem ko je Britanec Ken Loach na festivalu že kar 12., in sicer z dramo Jimmy's Hall.

Tudi nekaj slovenskih filmov

Festival je odprl film o monaški princesi in filmski igralki Grace Kelly, v vlogi katere se je izkazala Nicole Kidman. Slavno igralko pa je prizadelo, ker se monaški dvor ni udeležil predvajanja. Graceina družina film bojkotira, ker naj ne bi prikazoval resničnega življenja. Drama se ne poteguje za zlato palmo.

Dvajset filmov se meri tudi za nagrado v sekciji Posebni pogled in v nekaj drugih kategorijah, kot sta Dva tedna režiserjev in Teden kritikov.

Med predvajanimi filmi bo tudi nekaj slovenskih: Vinko Möderndorfer bo predstavil tretji celovečerec Inferno, Sonja Prosenc pa bo nastopila s svojim prvim, ki ga je poimenovala Drevo. V sklopu kratkih filmov bodo Slovenijo zastopali kar štirje: dva igrana, in sicer Adagio, ki ga je režiral Blaž Završnik, in Boom Boom Bis režiserja Janija Severja, Kolja Saksida je v produkciji ZVVIKS ustvaril animirani film Koyaa-Roža, David Sipoš pa je v sodelovanju s podjetjem Haritude Ventures naredil mladinski film Kresnik: Ognjeno izročilo. Poleg tega se bo v paviljonu Next predstavil še dokumentarni film Houston, imamo problem, ki ga je režiral Žiga Virc, njegov producent pa je Boštjan Virc. Film je eden od 67 izbranih, vseh prijavljenih pa je bilo 350.

Deli s prijatelji