VELIKO SRCE

Morilcu odpustil, a na prostosti ga noče videti

Objavljeno 14. december 2017 11.37 | Posodobljeno 14. december 2017 11.39 | Piše: T. P.

Kelsey Grammer preprečil pogojni izpust. Še vedno žaluje za svojo sestro Karen.

Izgubil je dva polbrata, očeta in sestro. Foto: Guliver/Getty Images

Kot domišljav in vase zagledan radijski psihiater Frasier Crane je debelo desetletje v naše domove vnašal smeh, četudi je moškega za zabavnim televizijskim likom razjedala srčna bolečina. Ki verjetno ne bo jenjala do njegove smrti. Odvrtelo se je že 42 let, odkar je moral prepoznati truplo svoje sestre Karen, ki je z mrtvimi očmi in prerezanim vratom ležala v mrtvašnici, a žalost v Kelseyju Grammerju še kar vztraja. In čeprav je v tem času sestrinemu morilcu Freddieju Glennu odpustil njegovo nepojmljivo krutost, ki je zvezdnika skoraj pognala čez rob, se bo boril do zadnjega diha, da nikoli ne bo zakorakal na svobodo. Da mu bodo vsakokrat, kot že dvakrat prej, zavrnili prošnjo za pogojni izpust.

Julija 1975 se je za tedaj komaj 20-letnega Kelseyja vse spremenilo. Ko se je njegova dve leti mlajša sestra na prvi julijski dan odpravila na zmenek s fantom, jo je zadnjič videl živo. Pred restavracijo Red Lobster, kjer je čakala, sta jo namreč zagrabila Glenn in njegov pajdaš Michael Corbett. Njun prvotni namen je bil rop restavracije, a jima je spodletel, v Karen pa sta videla pričo, ki ju lahko identificira policiji, torej jo je nujno utišati. Strpala sta jo v avto, jo štiri ure posiljevala, nato pa ji je Glenn kljub obljubi, da jo bosta izpustila, prerezal vrat. Krvavečo, na pragu smrti, sta jo pustila na umazanih tleh. Še z zadnjimi močmi ji je uspelo priti do bližnje hiše, a nikogar ni bilo doma. Izkrvavela je na njihovi verandi. In postala že tretja Glennova žrtev. Še prej je v ropu, ki mu je prinesel le 50 centov, namreč ubil motelskega kuharja Daniela Van Lona, teden pozneje, 27. junija, pa je zaradi drog ubil komaj 19-letnega vojaka Winfreda Proffitta.

Smrtna kazen. To je sodišče dosodilo Glennu za umor treh. A mu po prizivu zmanjšalo kazen na zapor z možnostjo prošnje za pogojni izpust po 30 letih za zapahi. "Naučil sem se, da mu odpustim. Celo povedal sem mu, da mu odpuščam. A nikoli ne bom podprl njegovega izpusta, to bi bilo nesprejemljivo," je povedal Grammer. In mislil vsako besedo, kar je že dvakrat dokazal s pismi komisiji za pogojni izpust, ko je tehtala Glennovo prošnjo. "Bila je moja najboljša prijateljica in najbolj čudovita oseba, kar sem jih poznal. Pred seboj je imela še vse življenje. Pogrešam jo vsako sekundo. Bil sem njen veliki brat, moral bi jo zaščititi, a je nisem mogel. Njene smrti nikoli nisem prebolel, skoraj je uničila tudi mene," je pisal pred osmimi leti in sestrinega posiljevalca in morilca označil za mesarja in pošast. Podobno pa tudi 2014. ob vnovični Glennovi prošnji komisiji.

Sestrin umor je bil tisti, ki ga je skoraj pognal čez rob. A tudi že pred njim je občutil bolečino izgube. Dva polbrata je namreč izgubil v potapljaški nesreči, sedem let pred Karenino smrtjo pa je izgubil tudi očeta, ki so ga ob vlomu v hišo ustrelili vsiljivci.

Deli s prijatelji