BOŽIČNI PRAZNIKI

Melanijin prvi božič v Beli hiši: 71 venčkov in 53 drevesc

Objavljeno 29. november 2017 12.02 | Posodobljeno 29. november 2017 12.03 | Piše: T. P.

Božično okrašena Bela hiša decembra pričakuje vsaj 25.000 obiskovalcev. Melania se je odločila za vrnitev klasičnega božiča z zeleno, rdečo in zlato barvo.

Družina, dom, tradicija. To je sporočilo božičnih praznikov, a na to v sodobni noriji včasih pozabimo. Melania Trump se je za svoj prvi božič v Beli hiši odločila obuditi 200-letno tradicijo praznovanja božičnih praznikov. Z bogato ozaljšanimi drevesci, venčki in girlandami, seveda s klasično barvno paleto tega časa – rdečo, zeleno in zlato. »Čudovita je. Kot angel!« se je oglasil fantič, ko se je naša Sevničanka v beli obleki z zlatim paščkom in zlatimi salonarji spustila po glavnem stopnišču, medtem ko so tri balerine poplesavale ob zvokih Hrestača in Melanii pomagale naznaniti začetek božičnega časa, ki je prispel tudi v prvo hišo ZDA. In ki so ga kot prvi začutili osnovnošolci, prvi letošnji obiskovalci, s katerimi je Melania izdelovala okraske in ki so ji prišepetavali svoje praznične želje.

Ničesar ni prepustila naključju ali drugim. Vsako podrobnost je preverila sama, pri okraševanju ji je pomagalo 150 prostovoljcev iz 29 ameriških zveznih držav, opravili so kar 1600 ur. Na vsakem oknu zdaj visi zimzeleni venček z rdečo pentljo, skupaj jih je kar 71. Po hodnikih Vzhodnega krila se je naselila zimska pravljica s svetlikajočimi se belimi vejami. Steklene vaze so polne rdeče-belih sladkornih palčk. Sobe in hodnike krasi okoli 300 metrov zimzelenih girland, za njihovo zaljšanje s pentljami so porabili slabe tri kilometre prazničnih trakov. Seveda pa ni mogoče spregledati niti 53 novoletnih drevesc. Največje med njimi, visoko 5,5 metra in z okraski, ki predstavljajo vse ameriške zvezne države in teritorije, so postavili sredi Modre sobe. Za božič bo Belo hišo krasilo 18.000 lučk in več kot 12.000 okraskov.

Tam tudi že diši po praznikih: v uradni obedovalnici kraljuje 160-kilogramska replika Bele hiše iz medenjakov, v kuhinji so napekli 31.000 piškotkov, letos predvsem v obliki snežink in zvezd, s čimer je Melania prekinila trend predhodnih prebivalcev hiše, ki so imeli najraje piškote v obliki svojih hišnih ljubljenčkov. A to je verjetno komaj začetek peke, saj bodo Trumpovi v prihajajočem obdobju gostili več kot 100 dogodkov odprtih vrat, decembra pričakujejo vsaj 25-tisočglavo množico obiskovalcev.

»Praznična tradicija je za našo družino nadvse pomembna. Zato upam, da bodo vsi, ki nas bodo v tem času obiskali, tu začutili občutek domačega družinskega praznovanja,« je povedala Melania. Prva naloga jo čaka že jutri, ko bodo družinsko in v skladu s tradicijo prižgali lučke na drevesu pred Belo hišo. 

Deli s prijatelji