ZMAGA

Malček dobil tožbo proti paparacem

Objavljeno 27. julij 2014 23.36 | Posodobljeno 27. julij 2014 23.36 | Piše: T. P.

Adelinemu dveletnemu sinu so za poseg v zasebnost prisodili visoko odškodnino.

Pevkin nastop na letošnji podelitvi grammyjev.

Skoraj vseprisotna, pa vendar skrita prisotnost fotografskega objektiva je vsekakor del življenja zvezdnikov. Okrnjena zasebnost, ko jih škandalov željni paparaci zasledujejo z vztrajnostjo slednih psov in v želji, da jih zasačijo v kočljivem položaju, nadzorujejo vsak njihov korak, je pač cena, ki jo plačujejo za svoj privilegiran življenjski slog. S tem so se slavna imena sprijaznila, a nekje je vendar treba potegniti črto. Davek naj namreč plačujejo oni sami, ne pa tudi njihovi otroci – saj so ti navsezadnje slavni zgolj zaradi zvenečih imen svojih staršev in nikakor niso javna last. Čemur je zdaj pritrdilo tudi londonsko vrhovno sodišče in dveletnemu sinku glasbenice Adele zaradi kršenja njegove zasebnosti dodelilo visoko odškodnino.

Zaradi sinčkovih fotografij na sodišče

Britanskemu slavčku, ki se je s prejetim oskarjem in zlatim globusom za naslovno pesem Jamesa Bonda Skyfall lani vpisala v glasbeno zgodovino, so se pred slabima dvema letoma uresničile dolgoletne sanje. Na svet ji je namreč privekal prvorojenec Angelo, sad njene ljubezni s Simonom Koneckijem. A namesto da bi mlada družinica čar starševstva užila v vsej njegovi lepoti, jo je zasledovalo nadležno svetlikanje bliskavice, fotografije zvezdničinega malčka pa so obkrožile svet. Češ da so paparaci britanske agencije Corbis Images UK ovekovečili pomembne mejnike v kratkohlačnikovem življenju. Kot sta njegov prvi družinski izlet, prvo igranje na otroškem igrišču – dejansko torej »podobe vsakdana mlade družine, v katerega se paparaci nikakor ne bi smeli vmešavati in iz njega kovati dobička, saj so tako kršili njihovo pravico do zasebnosti«, je v pevkinem imenu na sodišču dejala njena odvetnica Jenny Afia.

Sporne fotografije so nastale lanskega julija in novembra. In četudi je Adele hvaležna za podporo in naklonjenost, ki ji jo izkazujejo oboževalci, ter se zaveda, da je s slavo postala javna last, saj so ne nazadnje tudi mediji pripomogli k njeni svetovni prepoznavnosti, to vendar ne pomeni, da si javnost lahko lasti tudi njenega otročička. »Otroci slavnih ljudi niso zvezdniki. Zato jih zakon lahko in tudi mora ščititi,« je prepričana pevka, zadovoljna, da je sodišče razsodilo njej v prid. Ji dodelilo petmestni znesek, ki bo romal naravnost v denarni sklad za Angela, agencija pa mora plačati tudi sodne stroške in posnetih fotografij nikdar več objaviti. »Otroci slavnih so zakonsko zaščiteni pred zlorabo paparacev, kar bi morali starši pogosteje izkoristiti,« še dodaja britanski angelski glas, ki bo nadaljeval svoj boj proti izkoriščanju zvezdniških otrok. S čimer sledi zgledu slavnih mamic z druge strani luže, kot so Jennifer Garner, Halle Berry in Kristen Bell, ki so pripomogle k sprejetju zakona proti paparacem, ki brez privoljenja staršev ne smejo v objektiv loviti njihovih otrok.

Fobijo pred fotografiranjem zdravi s terapijo

Na svetovno glasbeno sceno je kot vihar privršala že pred šestimi leti in se s skoraj svetlobno hitrostjo povzpela med najbolj svetleče zvezde sodobne glasbe. S čimer je postala tudi priljubljena tarča fotografov. A čeprav je svetlolaska, ki je na svet privekala kot Adele Laurie Blue Adkins, to vzela v zakup, je vendar s strahom čakala, kdaj jo bo oslepilo bliskanje. »Nikdar se ni marala fotografirati, njen strah pred fotografiranjem pa se zdaj, ko se po porodu pripravlja na vrnitev v soj medijskih žarometov, le še povečuje,« je zvezdničino za slavne resnično motečo fobijo razkril vir. Ki pa se jo je zdaj odločila premagati. Ali pa se vsaj, kolikor je to pač mogoče, pripraviti na prihajajoče medijsko obleganje. Po prijateljevem priporočilu je namreč navezala stike z ameriškim fotografom, ki se je usmeril v zdravljenje strahu pred nastavljanjem fotografskemu objektivu. Sicer ne v živo, na štiri oči, marveč z zdravilnimi seansami po skypu. »Po skypu sta imela že več enournih seans, med katerimi ji poskuša pomagati premagati globoko zakoreninjene strahove, povezane s fotografiranjem.« Seanse naj bi med drugim vključevale tudi drobne trike, kako se nastaviti objektivu, da skriješ svoje pomanjkljivosti in poudariš prednosti, hkrati pa naj bi s strokovnjakom za zdravljenje strahu pred fotografiranjem Adele krepila tudi svojo samozavest.

Deli s prijatelji