UMETNIŠKO

Lucasov muzej bo v Chicagu

Objavljeno 08. julij 2014 16.34 | Posodobljeno 08. julij 2014 16.34 | Piše: E. B.

Avtor Vojne zvezd bo v vetrovnem mestu razstavil svojo bogato zbirko sedme umetnosti.

Želela sta si ga tudi San Francisco in Los Angeles, a ga je po številnih zapletih in razpletih dobil Chicago: muzej Georgea Lucasa, ki bo svojo pot začel z vrtoglavimi 700 milijoni dolarjev vložka.

Toliko je namreč za filmsko umetnost odštel sam avtor Vojne zvezd, ki bo v vetrovnem mestu daleč od domače Kalifornije poučeval o vizualnih učinkih, od golih začetkov ilustracije pa vse do tehnoloških vrhuncev. Da je izbral Chicago, mnogih sicer ne preseneča, saj se je tam rodila tudi njegova druga žena Mellody Hobson, sicer investicijska bančnica in predsednica nadzornega sveta pri velikanu DreamWorks Animation, od poroke junija 2013 pa zakonca veliko časa preživita prav na severu ZDA.

Denar za umetnost

Lucas je 2012. prejel izdaten ček, težak kar štiri milijarde dolarjev, pod katerega se je podpisal Disney in tako drago odkupil avtorske pravice za Vojno zvezd, filmski ustvarjalec pa bo svoje znanje ter denar po novem očitno vlagal tudi v umetnost.

Muzej bodo odprli predvidoma 2018., stal pa bo na elitni lokaciji v enem od parkov ob jezeru Michigan. V ustanovi bodo na ogled še Lucasova zavidljiva umetniška zbirka ter spominki iz različnih filmskih uspešnic, denimo eden od modelov znamenitega Millenniuma Falcona, ki mu je poveljeval Han Solo, pa tudi zvezdnikova zbirka filmskih plakatov, menda največja na svetu. 

Deli s prijatelji