KNJIGA

Ljubimec na postelji zaklan kot prašič

Objavljeno 28. marec 2017 20.22 | Posodobljeno 28. marec 2017 20.41 | Piše: T. P.

Najnovejša knjiga Lano Turner prikazuje kot morilko Johnnyja Stompanata.

Bila je seks simbol in fatalna ženska filmskega platna. A morda filmske vloge hollywoodske legende Lane Turner (1912–1995), ki se je v zgodovino zacementirala tudi kot prešuštniška morilka v filmu Poštar vedno zvoni dvakrat, sploh niso bile pretirano oddaljene od njenega resničnega jaza. Čeprav je po preiskavi smrti zvezdničinega ljubimca Johnnyja Stompanata obveljalo, da ga je, ko je branila mamo, ubila njena hči Cheryl Crane, je zgodovinar Darwin Porter v prihajajoči knjigi Lana Turner: Hearts and Diamonds Take All krvavo zgodbo zapisal drugače. V njej je nož v trebuh nasilnega ljubimca zarila Lana, krivdo pa prevalila na takrat še mladoletno hčer, saj bi jo ta zaradi starosti odnesla s precej milejšo kaznijo.

Ljubezensko življenje platinaste filmske sirene je bilo razburljivo. Osemkrat je stopila pred oltar – s sedmimi moškimi. V svoje mreže je premamila filmske veljake Rexa Harrisona, Clarka Gabla in menda tudi Franka Sinatro. Leta 1957 se je vdala zapeljevanju Stompanata, ki jo je zasipal s cvetjem in diamanti, da je morda tudi zaradi tega zamižala na eno oko ob njegovih domnevnih navezavah z losangeleškim gangsterjem Mickeyjem Cohenom ter namigovanjih, da služi bogastvo z izsiljevanjem. Kmalu naj bi spoznala tudi njegovo temno plat in trpela nasilje, doživela posilstvo ter zrla v puškino cev, s katero jo je hotel opomniti, da je le njegova. Tedaj pa se je zgodila usodna noč 4. aprila 1958, ko sta se, ko se je vrnila s podelitve oskarjev, zapletla v oster prepir. Deloma naj bi ga zanetila njena sumničenja, da je zapeljal njeno 14-letno hčer, deloma njegova ljubosumnost. Grozil ji je, da ji bo z nožem iznakazil obraz in jo ubil. Ko se je zazdelo, da bo grožnje uresničil, saj je odšel v kuhinjo po nož, igralkina hči ni mogla več le opazovati in je mami skočila v bran. Sama je zagrabila nož in zabodla Johnnyja. 
Upravičeni uboj, je tedaj razsodilo sodišče, Cheryl pa je pristala v oskrbi babice. Toda policijski načelnik Clinton Anderson je takrat posumil, da se niso dokopali do resnice, predvsem zaradi odsotnosti krvi in prstnih odtisov na prizorišču. Vse to je zdaj Darwin Porter razložil v knjigi ter podkrepil s pričevanji zvezdničinih prijateljev in enega od detektivov na prizorišču.

Srdit prepir med ljubimcema je pripeljal do uboja, nož je v rokah držala Lana. Nato je sprva zavrtela telefonsko številko svojega odvetnika Jerryja Geislerja. Ta naj bi ji predlagal, naj krivdo raje prevzame hči, saj ji zaradi mladoletnosti ne bi sodili. Njegov drugi korak pa je bil obupan klic detektivu Fredu Otashu. »Takoj pridi. Stompanato leži na Lanini postelji, tako je, kot bi zaklali prašiča,« naj bi mu panično dejal in razložil zgodbo. 
»Kot sem razbral, je Lana zalotila Johnnyja v postelji s svojo hčerjo, v postkoitalnem spancu. Zagrabila je nož, saj je bil pri roki, na njeni nočni omarici, kamor ga je prinesla dan prej, ko je mislila, da se bo morala braniti pred Johnnyjem, ki je bil v enem svojih razpoloženj. Vzela je nož in ga ubila,« v knjigi odzvanjajo detektivove besede, ki tudi priznava, da je bil on tisti, ki je »z noža izmil Lanine prstne odtise v njenem umivalniku« še pred prihodom policije. Poleg njegovega priznanja so v knjigah besede lepotičinih prijateljev, ki jim je menda zaupala resnico. S tem, da je bilo vse, kar so Lana, Cheryl in Geisler povedali oblastem, zgodba, ki so jo prej vadili in ponavljali. 

.

Deli s prijatelji