BOLEZEN

Levkemija je Eddieju Murphyju vzela brata

Objavljeno 14. april 2017 18.16 | Posodobljeno 14. april 2017 18.36 | Piše: T. P.

V 58. letu starosti je umrl Charlie Murphy, prav tako komik.

Levkemija je vzela komika Charlieja Murphyja. Foto Reuters

Bil je težak boj z levkemijo, vendar so bili svojci komika Charlieja Murphyja, starejšega brata slavnejšega Eddieja Murphyja, prepričani, da bo iz borbe odšel kot zmagovalec. Sploh ker se je še nedavno bolezni navkljub zagrizeno pripravljal na majski nastop stand up komedije Comedy Get Down. »Šlo mu je na bolje. A nato je zbolel še za pljučnico in se ji zaradi že sicer oslabljenega telesa in imunskega sistema ni mogel postaviti po robu. Moral je v bolnišnico,« je povedal njegov bratranec Richard, ki pa je kljub Murphyjevemu poslabšanju zdravstvenega stanja zdaj v šoku onemel. Kot tudi vsi drugi družinski člani, ko je v sredo, 12. aprila, smeh nenadoma potihnil. Moški, ki je toliko let v njihova življenja vnašal smeh, je sredi zdravljenja zaprl oči in se v 58. letu za vselej poslovil. »Ne bo dneva, ko ga ne bomo pogrešali. Naša srca so polna bridkosti ob izgubi sina, brata, očeta, strica in prijatelja Charlieja,« je žalostno novico sporočil predstavnik družine Murphyjevih.

Iz zapora v mornarico

Eddie velja za enega najbolj smešnih moških Hollywooda, uvrstil se je tudi na lestvico sto največjih komikov vseh časov. A vendar je po zemlji hodil še nekdo, ki je znal njegove gibe, mimiko, humor povzeti tako natančno, da je bil že skoraj njegova zrcalna slika. »Nihče me ni znal bolje oponašati kot moj brat,« je povedal žalujoči zvezdnik, z njim pa se očitno strinja tudi svetovno občestvo, saj Charliejevo ime najde tudi Googlov brskalnik, če se boste po spletu lotili iskanja najboljših oponašalcev Eddieja Murphyja. Čeprav imitacija ni bila njegova edina vrlina, saj se je tudi po njem pretakal pretanjen smisel za humor, očitno del družinske zapuščine. »Izgubili smo enega najbolj smešnih moških vseh časov,« se ga je spomnil komik Chris Rock, pritrjujeta pa mu tudi stanovska kolega Kevin Hart in Mike Epps, njegov tesni prijatelj in producent Russell Simmons pa ga je označil za svojega »največjega idola komedije«. To so le štirje iz množice hollywoodskih veljakov, ki so se zavili v črnino.

Vsaka družina ima črno ovco, in pri bratih Murphy je bil verjetno Charlie tisti, ki bi lahko zašel na stranpoti. Še kot mladoleten je bil deset mesecev za zapahi, ko je – med drugimi napakami – s pištolo v roki oropal voznika. A ko je vnovič zadihal zrak svobode, njegova mati ni hotela več tvegati, da znova zabrede v ilegalno dejavnost, ampak ga je, skoraj lastnoročno, vpisala v mornarico. »Poskušala me je vpisala v vojsko, k vojni mornarici in vojnemu letalstvu, a so me povsod zavrnili zaradi policijske kartoteke. Dokler ni udarila po mizi in zahtevala, da me morajo sprejeti, sicer bom pristal na ulici z nabojem v glavi.« Kar je padlo na plodna tla, saj je šest let, do leta 1984, služil v mornarici. Izkušnja, ki mu je spremenila življenje, a nato je začel slediti bratu v svet zabavljaštva. Sprva kot njegov osebni varnostnik, leta 1989 pa je z Eddiejem ob boku doživel svoj filmski prvenec s komedijo Harlemske noči. Čeprav je bila nato televizijska oddaja s skeči, Chappelle's Show, tista, ki mu je prinesla slavo in s katero si je ustvaril zveneče ime, ločeno od bratovega. Skeč – vse je črpal iz lastnega življenja –, v katerem prikaže igro košarke med Eddiejem in zdaj že pokojnim glasbenikom Princeom, ki je po končani igri za vse pekel palačinke, se je umestil med zimzelene komedije.

Smeh je bil bistvena sestavina njegovega življenja. Pa vendar je nasmešek zbledel tudi z njegovega lica, ko je pred sedmimi leti zaradi raka na materničnem vratu izgubil ljubljeno ženo Tisho Taylor Murphy, za katero je od prvega dne, ko jo je uzrl v skupini neznancev, vedel, da mu je usojena. Njuna otroka Xavier in Eva, ki sta se jima rodila v 17 letih ljubezni, sta tedaj ostala brez mame, zdaj pa sta izgubila še očeta. 

.

Deli s prijatelji