POKLON

Lesena hiša bo svetišče

Objavljeno 03. februar 2013 23.10 | Posodobljeno 03. februar 2013 23.12 | Piše: E. B.

Mestece Dyess se bo končno poklonilo svojemu najslovitejšemu prebivalcu Johnnyju Cashu.

Arkansas velja za najbolj zaspano in dolgočasno ameriško zvezno državo, morda pa jo bo poživila nova turistična znamenitost: dom, v katerem je odraščal Johnny Cash.

V hišo nameravajo vložiti približno deset milijonov dolarjev

Na skromnem posestvu v dolgočasnem kraju Dyess je legendarni glasbenik živel od svojega tretjega leta, zapustil pa ga je 1950, ko se je začel uriti v vojaških silah. Zamisel, da bo lesena hiša postala pravi pravcati muzej, je že navdušila številne Casheve oboževalce in ljubitelje glasbe: le 80 kilometrov od Dyessa je namreč že meja s Tennesseejem, tam pa stoji Memphis s slovitim Elvisovim Gracelandom. Marsikdo bo znamenitosti povezal in si ju ogledal eno za drugo, so prepričani lastniki, univerza v Arkansasu, ki je nepremičnino in zemljišče odkupila od dedičev, to pa bi po površnih izračunih pomenilo okoli 50.000 obiskovalcev več na leto. V hišo nameravajo vložiti približno deset milijonov dolarjev in z zajetnim zneskom temeljito prenoviti posestvo ter ga tematsko vrniti v trideseta in štirideseta leta minulega stoletja, vsako leto pa želijo v Dyessu svojemu najslovitejšemu prebivalcu posvetiti tudi tekaški in kolesarski turnir. Pri projektu bosta sodelovala še glasbenikova sorojenca, sestra Joanne in brat Tommy (v družini je bilo sedem otrok), ki bosta nekdanji dom opremila čim bolj pristno. »Točno vem, kje je stala miza in kakšna je bila, kje je bila kakšna luč, kakšne postelje smo imeli ... Spominjam se celo barvnih odtenkov sten,« je zatrdila Joanne, ki se prenove veseli z obilo nostalgije in navdušenja.

Družina Cash se je preživljala s trdim delom na bombažnih poljih, že od petega leta je pridno delal tudi Johnny, rojen J. R. Leta 1944, ko mu je bilo komaj 12 let, se je njegov starejši brat Jack, na katerega je bil izjemno navezan, smrtno ponesrečil z žago. Nesreča je glasbenika močno zaznamovala, spomini na tragedijo pa so ga spremljali vse življenje. Veliko zanimanje za zvezdnikovo življenje je sicer spodbudil z oskarji nagrajeni film iz leta 2005, Hoja po robu, v katerem sta v ospredju predvsem Johnnyjev boj z mamili in alkoholom ter njegova neizmerna ljubezen do June Carter, ki ga je nazadnje potegnila iz brezna in z glasbenikom živela ter ustvarjala do konca svojih dni.

Deli s prijatelji