MUZEJ LOUVRE

Leonardovo sliko naj bi kupil savdski princ

Objavljeno 10. december 2017 10.02 | Posodobljeno 10. december 2017 10.03 | Piše: U. S.

Da Vincijeva umetnina v muzej Louvre Abu Dhabi. Leta 1958 je stala 45 funtov, pred dnevi 380 milijonov.

Sliko Salvator Mundi so prejšnji mesec prodali na dražbi anonimnemu kupcu. FOTO: AP

Salvator Mundi, 500 let stara slika Kristusa mojstra Leonarda da Vincija, ki so jo v New Yorku nedavno prodali za 380 milijonov evrov, je na poti v Združene arabske emirate, natančneje v Abu Dhabi, v novi muzej Louvre. Je ena od manj kot dvajsetih slik renesančnega mojstra, ki še obstajajo, in edina v zasebni lasti.

Avkcijska hiša Christie's jo je prodala prejšnji mesec anonimnemu kupcu, o njegovi identiteti ni hotela razpravljati, češ da za to nima dovoljenja, so pa odgovorili na objavo na twitterju: »Čestitamo.« Louvre Abu Dhabi, prvi muzej zunaj Francije, ki nosi ime Louvre, je prvi univerzalni muzej v arabskem svetu in naj bi bil simbol ambicij z nafto bogatih Emiratov.
No, časnik New York Times je zapisal, da je, sodeč po dokumentih, skrivnostni kupec pravzaprav (manj znan) savdski princ Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saud. Princ Bader sicer doslej v svetu umetnin ni znan kot zbiratelj, New York Times je zapisal še, da je prijatelj in sodelavec vplivnega princa Mohammeda bin Salmana, prestolonaslednika Savdske Arabije, ki je menda občudovalec abudabijskega prestolonaslednika Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana.

500 let staro sliko so prodali za 380 milijonov evrov.

Francoski tednik Journal du Dimanche je poročal, da sta nakup opravili dve investicijski podjetji, in sicer kot del finančnega dogovora, v katerem sodeluje več muzejev, sliko pa bodo posodili ali prodali muzejem, večinoma z Bližnjega vzhoda in Azije. Princ Bader je zapisan kot direktor podjetja Energy Holdings International s sedežem v Houstonu. Na spletni strani je zapisan kot eden najmlajših savdskih podjetnikov, deluje v svetu nepremičnin, telekomunikacij in recikliranja.

Louvre Abu Dhabi so odprli 8. novembra, odprtja se je udeležil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in muzej opisal kot most med civilizacijami. Je prvi od treh, ki bodo na otoku Saadiyat, eden naj bi bil različica newyorškega Guggenheima. Tam bo tudi narodni muzej Zayed, ki ima sklenjen dogovor o posojanju z britanskim muzejem. Louvre Abu Dhabi pod srebrno kupolo je delo francoskega arhitekta Jeana Nouvela, v njem je kakih 600 eksponatov, tudi iz obdobja Mezopotamije. V skladu s 30-letnim dogovorom Francija priskrbi strokovno znanje, posoja umetnine in organizira razstave v zameno za milijardo evrov. Med deli, ki jih je posodil pariški Louvre, je tudi da Vincijeva slika La Belle Ferronniere (Portret neznane ženske).

Salvator Mundi so na ogled prvikrat postavili 2011 v londonski narodni galeriji, delo so oglaševali kot prvo novo odkrito mojstrovo sliko v stoletju. Za le 45 funtov so jo prodali leta 1958, ko je veljalo, da je ponaredek, potem je bila izgubljena do regijske dražbe leta 2005. Zadnjo dražbo je želel ruski tajkun Dmitrij Ribolovljev, ki je sliko kupil leta 2013 za 127,5 milijona dolarjev, pozneje pa je švicarskega trgovca z umetninami obtožil, da mu je preveč zaračunal. 

 

Deli s prijatelji