BARANTAL ZA CENO

Leonardo DiCaprio v lovu na likovno mojstrovino

Objavljeno 09. december 2017 12.04 | Posodobljeno 09. december 2017 12.06 | Piše: A. P.

S pomočjo strokovnjakinje barantal za ceno ilustracije. Na sejmu sta se okoli njega sukali visoki svetlolaski.

Leonardo v filmu Volk z Wall Streeta.

Barantanje je oblika umetnosti, ki pogosto ni neposredno povezana z zmožnostjo plačila, temveč gre za merjenje moči in dodatno zabavo pri ustvarjanju kupčije. Pri nas barantanje za ceno ni v navadi, ponekod pa se mu ne morejo izogniti. Očitno 43-letni igralec Leonardo DiCaprio spada med posameznike, ki se radi predajajo tej tehniki trgovanja. Tako naj bi se nedavno na umetniški tržnici Art Basel v Miamiju kar 45 minut potegoval za ceno ilustracije slovitega Jean-Michela Basquiata.

Zvezdnik filma Volk z Wall Streeta in uradni predstavniki galerije Van de Weghe iz New Yorka so bili zaprti v zasebno sobo kongresnega središča Miami Beach in se poskušali dogovoriti za posel. Priča dogodka je povedala, da se je oskarjevec gibal v družbi strokovnjakinje za umetnine Lise Schiff, s katero sta imela izdelan načrt, kako se polastiti omenjene ilustracije. Uradniki so umetnino prinesli v zasebno sobo, kjer sta si jo lahko v miru ogledala in ocenila. »Potem sta se mu pridružili dve postavni blondinki, ki sta bili videti kot njegov tip ženske, in se z njim nekaj časa pomenkovali,« je še omenila priča.

Potem ko je Leonardo prišel iz sobe, si je ogledal še druge umetnine, Lise pa se je pogajala o podrobnostih nakupa. Očitno jima je uspelo najti skupno besedo s prodajalcem, ni pa jima uspelo ostati neopažena, čeprav je bil Lenardo ves čas skrit pod kapuco in čepico za bejzbol.

Njegovo pozornost je pritegnila ilustracija Žica, ki jo je Basquiat ustvaril leta 1983. Gre za skico moškega, ki ima označene posamezne dele telesa. Basquiat je bil iz Brooklyna, umrl je leta 1988 star komaj 27 let zaradi prevelikega odmerka heroina. Njegovo delo se je osredotočalo na socialne, rasne in politične teme. Izklicna cena za ilustracijo je bila 724.000 evrov. 

 

 

Deli s prijatelji