DELOVNA VIZA

Lahko bo delal v ZDA

Objavljeno 27. januar 2013 21.35 | Posodobljeno 27. januar 2013 21.37 | Piše: A. K.

Srbski igralec Žarko Laušević, ki je bil pred 20 leti obsojen dvojnega umora, je dobil dovoljenje za delo v ZDA.

Žarko Laušević (foto: youtube).

Eden najbolj znanih igralcev nekdanje Jugoslavije Žarko Laušević, ki je bil 1993. obsojen zradi dvojnega umora, je po več kot desetletju nezakonitega bivanja v ZDA dobil tako imenovano zeleno karto, ki mu dovoljuje delo in bivanje v Ameriki.

Še bolj kot po svojih vlogah je bilo v minulih dveh desetletjih Lauševićevo ime mogoče slišati v povezavi z dvojnim umorom, ki ga je zagrešil 1993. med prepirom s skupino mladoletnikov v Budvi, ko je ustrelil tri ljudi.

Kazen odslužil leta 1998

Črnogorsko sodišče ga je obsodilo na 15 let zapora, zvezno sodišče pa je to odločitev preklicalo in mu kazen zmanjšalo na štiri leta. Odslužil jih je leta 1998. V strahu pred maščevanjem sorodnikov žrtev je z drugo ženo in otrokom odšel v New York, kjer se je preživljal predvsem s fizičnimi deli. Ves čas se je boril proti deportaciji v Črno goro, kjer so sodni postopek proti njemu ponovili in ga obsodili na 13 let zapora. Več simpatij do njega je pokazala Srbija, kjer je 2009. izšla njegova knjiga o izpovedih iz zapora z naslovom Leto mine, dan nikoli. Pred letoma mu je najprej podelila amnestijo, lani pa še državljanstvo.

Deli s prijatelji