RAZKRITO

Kurt Cobain pred smrtjo 
spljuval urednike MTV

Objavljeno 31. julij 2011 22.04 | Posodobljeno 01. avgust 2011 09.30 | Piše: M. K.

Kurtu Cobainu, pevcu Nirvane, so postavili kip v obliki kitare, obeta se tudi razstava

Pri 27 letih je svet zapustil tudi Kurt Cobain

Imeli so vse: talent, lepoto, denar. A breme slave je bilo pretežko. Mnogi so uteho poiskali v drogah, v njih pa našli smrt. Zgodilo se je pred dobrim tednom, ko je pri rosnih 27 letih za vedno zaprla oči odlična pevka Amy Winehouse. In zgodilo se je še številnim drugim. Pri (zdaj že kultnih) 27 letih so svet zapustile še nekatere druge rock legende: Brian Jones, kitarist Roling Stonesov, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison in Kurt Cobain.

Dojenček ima 20 let

Glavni vokalist in pevec legendarne grunge zasedbe Nirvana je leta 1994 postal ena od žrtev prevelikega odmerka prepovedane droge in tudi smrtnega strela v glavo, ki naj bi ga po zaužitju heroina sam sprožil. Ali je bilo načrtno ali ne, se še danes sprašuje marsikateri njegov oboževalec. Priznana ameriška revija Spin je te dni objavila album s priredbami pesmi z legendarnega Nirvaninega albuma Nevermind, ki ta mesec praznuje 20. obletnico izida. Album se v glasbeno zgodovino ni zapisal le zaradi odličnih skladb, ampak tudi zaradi vpadljive naslovnice: fotografije dojenčka, ki pod vodo plava za bankovcem, nataknjenem na trnek.

Nevermind je sicer drugi studijski album te ameriške rock skupine. Čeprav fantje z njim niso pričakovali prav velikega uspeha, pa so album (predvsem zaradi zelo uspešnega singla Smells Like Teen Spirit) prodali v več kot 26 milijonov izvodih. V čast skupini je omenjena revija organizirala vnovično snemanje albuma, na katerem so znani glasbeniki priredili vse skladbe. Posebno izdajo si lahko brezplačno prenesete s facebookovega profila revije Spin.

Nirvana, ki je razpadla še istega leta, ko je umrl Kurt, bo letos znova zaživela. V Seattlu namreč pripravljajo razstavo z naslovom Taking Punk to the Masses, na kateri si bodo obiskovalci lahko ogledali številne spominke in predmete, ki so povezani s skupino, njihovimi nastopi in duhom tistega glasbenega obdobja.

»Navdušen sem nad tem načrtom. Ideja, da bo obstajala celotna kolekcija, slaveča skupino, ki je toliko prispevala h glasbi in kulturi tistega časa, je sijajna,« je povedal nekdanji basist Krist Novoselic. Skupaj z razstavo pa bo izšla tudi knjiga z naslovom Taking Punk to the Masses: From Nowhere to Nevermind, v kateri bodo zbrana redka umetniška dela, povezana z Nirvano, pa tudi njihove še nikoli videne fotografije.

Pred smrtjo okrcal MTV

Kurt Cobain je kar nekajkrat omenjal, da je na svetovni glasbeni sceni vsaj 15 skupin boljših od Nirvane. Čisto mogoče je, da je ta glasbeni perfekcionist, ki je v začetku skupine vztrajal, da trojica vadi pet dni na teden, tako tudi mislil. Vendar pa je imela Nirvana za seboj in v podporo najuglednejše kritike, radijske postaje in oboževalce, ki so hoteli še več. In so to tudi dobili. Recimo na podelitvi MTV Video Music Awards za leto 1992, ko je nastal manjši incident. Pred začetkom je MTV napovedano izvedbo pesmi Rape Me odločno zavrnil.

Naslov pesmi ni primeren za takšno prireditev, so dejali, kljub temu pa je Kurt pred izvedbo pesmi Lithium brez spremljave odpel refren odsvetovane pesmi. Za trenutek so tonski mojstri (po navodilu organizatorja) izklopili zvok, vendar je šla stvar naprej. Šele pred kratkim pa je v javnost pricurljalo tudi Cobainovo pismo, ki ga je le nekaj mesecev pred smrtjo napisal uredništvu televizije MTV. V njem se je na ironičen način obregnil ob tedanje urednike, češ da so za denar pripravljeni storiti vse, vendar jim nirvanovci ne bodo podlegli. Podpisal se je: Kurt Kobain xxx, profesionalni rock glasbenik. 

Deli s prijatelji