SLOVO

Kuharski TV-zvezdnik umrl za rakom

Objavljeno 28. julij 2014 21.56 | Posodobljeno 28. julij 2014 21.57 | Piše: T. L.

Od amaterja do kuharja, ki je nasitil številne zvezde.

Ross Burden – eden od zvezdnikov kuharskih televizijskih oddaj, kot sta MasterChef in Ready Steady Cook – je 17. julija komaj 45-leten izgubil bitko z rakom. Na Novi Zelandiji rojeni kuhar je postal znan na Otoku, ko se je leta 1993 uvrstil v finalno oddajo MasterChef. Zmaga se mu je izmuznila, vseeno pa se je hitro povzpel med kuharske TV-zvezde. Izdal je nekaj knjig z recepti, kuhal pa je med drugim tudi za princeso Anno in igralko Joan Collins.

Rossu so julija lani diagnosticirali eno od oblik levkemije, po nedavni presaditvi kostnega mozga pa je staknil okužbo. Njegova sestra Kirsten Hughes je za medije povedala, da je smrt njenega brata nenadna in nepričakovana.

Za brata je dejala, da je bil 'večji od življenja', in razkrila, da mu je manjkal le še en izpit, da bi na univerzi v Aucklandu magistriral iz antropologije (o Maorih). »Bil je prijazen, sočuten moški – nič mu ni bilo pretežko. In imel je še veliko načrtov v življenju ..«. 

Leta 2010 se je z Otoka vrnil na Novo Zelandijo in nastopal v eni od različic šova MasterChef. Bil je eden prvih zagovornikov uporabe sezonskih pridelkov v kuhinji.

Deli s prijatelji