STROGA

Kraljica Elizabeta ne dovoli česna v božični večerji

Objavljeno 19. december 2017 09.20 | Posodobljeno 19. december 2017 09.21 | Piše: B. K. P.

Dogodek pri kraljici za Meghan velik zalogaj. Diana je praznične večerje sovražila.

Kraljica Elizabeta II. praznuje 60. obletnico vladanja.

Le še teden nas loči od enega največjih krščanskih praznikov, božiča. Mize se bodo šibile pod težo dobrot, k večerji pa bo večina sedla v nekoliko bolj slavnostni opravi kot na običajen dan. Slavnostno bo na božični večer tudi na britanskem dvoru, ko se bo družina tradicionalno zbrala pri kraljici Elizabeti II. Ta je letos že poskrbela za pravi škandal okrog božične večerje, saj je prvič nanjo povabila nekoga, ki (še) ni član kraljeve družine, in sicer zaročenko svojega vnuka Harryja Meghan Markle. Vojvodinja Cambriška si je to čast denimo prislužila šele s poroko s princem Williamom, ko je tudi uradno postala del kraljeve družine.

Mnogi Britanci so to bolj odprto kraljičino politiko pozdravili z odprtimi rokami, spet drugi, bolj predani tradiciji, se zgražajo. Kakor koli, Meghan čaka pester večer, ki ga zagotovo še dolgo ne bo pozabila, pa naj bo zaradi pozitivne ali negativne izkušnje. Kraljičina slavja so namreč izjemno strukturirana in strogo načrtovana. Sledijo tradiciji in so precej formalna. Princesa Diana je božične večerje pri Elizabeti denimo sovražila, češ da so klavstrofobične. Darren McGrady, eden od nekdanjih kraljičinih kuharjev, ki je to delo opravljal dolgih 15 let, pa je medijem zdaj razkril, kako so videti tradicionalne božične večerje, ki vsako leto potekajo na posestvu Sandrigham.

Vse se začne z meniji, ki jih sestavi kraljica sama. Za vsak hod ji kuharji ponudijo po dve možnosti in Elizabeta izbere tisto, ki ji je bolj pogodu, na božični dan pa nato sledi tradicionalna puranova pojedina. Obstaja pa sestavina, ki jo je kraljica prepovedala – česen.
 


Meso nareže glavni kuhar pri mizi, in ko konča, mu kraljica ponudi šilce viskija in mu zaželi vesele praznike

Posebna menija sestavi tudi za svoje ljubljene corgije. Navadno jim postrežejo zajca, govedino ali piščanca z dodatkom riža in zelja. Prvič se gostje zberejo na božični večer ob štirih popoldne, ko je na vrsti čaj. V enem od salonov dvorca jim postrežejo s kolačem, navadno ingverjevim ali medenim, kanapeji in manjšimi kolački in sirom. Čaj je kakopak earl grey. Sledi odpiranje daril. Ta so tradicionalno šaljiva in manjše vrednosti. To je tudi edina priložnost, ko je otrokom dovoljeno, da se pridružijo staršem. Formalno večerjo gostom postrežejo v jedilnici.

Gostje običajno prespijo na posestvu in naslednjega jutra jim postrežejo zajtrk. Ženskam v svojih sobah, moškim v jedilnici. Sledi pijača pred kosilom, ko si gostje lahko privoščijo tudi kaj alkoholnega. Kraljičina izbira je džin, njen mož princ Filip navadno seže po pivu. Najljubša pijača Meghan Markle je toskansko rdeče vino tinganello.


Mezinček ne sme štrleti

Med pravili, ki se jih bo morala Meghan držati na božični večerji, so tudi: skodelica za čaj se drži tako, da s palcem in kazalcem primejo ročaj, sredinec pa potisnejo podenj. Mezinček v nobenem primeru ne sme štrleti ven. Skodelico za kavo lahko primejo tako, da kazalec potisnejo skozi držalo. Vilice so vedno v levi roki in nož v desni, kazalca počivata na držalu, drugi prsti so oviti okoli pribora. Ko kos hrane nesejo z vilicami v usta, morajo zobci ostati obrnjeni navzdol, vilic nikoli ne obračajo, da bi nanje nalovili grižljaje. Juho z žlico zajemajo proč od sebe. Pri vsakem hodu je dovoljeno narediti največ štiri grižljaje, nato pribor za nekaj trenutkov odložijo; v obliki narobe obrnjene črke V, ko nameravajo prehranjevanje nadaljevati, oziroma vzporedno, kot kazalca na uri, ki kažeta 12, ko končajo.


Ob 13. uri sledi božično kosilo. Odraslim ga postrežejo v glavni jedilnici, otrokom pol ure prej v manjši. Zvezda večerje je pečen puran, ki ga vedno kupijo pri lokalnem mesarju. Meso nareže glavni kuhar pri mizi in to je tudi edinkrat, ko mu je dovoljen vstop v jedilnico. Ko konča, mu kraljica ponudi šilce viskija in mu zaželi vesele praznike. Purana postrežejo s pečenim krompirjem in krompirjevim pirejem, brusnično in kruhovo omako ter kostanjevim ali čebulnim nadevom. Seveda ne sme manjkati zelenjava. Gostje lahko izbirajo med brstičnim ohrovtom, korenjem in pečenim pastinakom. Sladica je vsako leto tradicionalni božični puding, po njej se marsikateri od gostov odloči leči h kratkemu počitku. Ob treh popoldne je na televiziji prenos kraljičine božične poslanice, uro pozneje sledi čajanka in ob natanko 20.15 večerja. Postrežejo tradicionalne britanske jedi, med njimi nadevano glavo divjega prašiča, bikov jezik, pečeno šunko in lososa, krompir s holandsko omako, paradižnik in zeleno solato. Sledi zabava, ko se kraljica in njeni najbližji le nekoliko sprostijo. 

Deli s prijatelji