BIL JE NA ZABAVI

Kraljeve vloge ne jemlje dovolj resno?

Objavljeno 21. marec 2017 12.04 | Posodobljeno 21. marec 2017 12.06 | Piše: A. S.

Princ William spet na tapeti, ker ni prišel na obred ob dnevu Commonwealtha.

Kraljeva družina se je udeležila obreda v Westminstrski katedrali, princ William pa je plesal v Švici. Foto: AFP

Britanski princ William očitno ni deloholik kot njegova babica, kraljica Elizabeta II., saj je letos, torej v dveh mesecih in pol, opravil komaj 13 kraljevih dolžnosti. Zaradi te skromne številke so se spet pojavila namigovanja, da mu delo ne diši preveč, če se izrazimo milo, vsaj če ga primerjamo s kraljico, ki je letos sodelovala na že 24 dogodkih. In se poleg tega ubadala z goro papirjev, ki 90-letnico čakajo vsak dan.

Če pogledamo lanske številke, kraljica je lani prisostvovala 332 dogodkom, njen 95-letni mož, princ Philip, 219, William pa je našel čas za 188.

Med drugim so ga v ponedeljek pogrešali na spominski slovesnosti v Westminstrski katedrali ob dnevu Commonwealtha, kamor so sicer prišli preostali člani kraljeve družine, 34-letnik pa je bil v Verbierju v Švici, kjer si je privoščil (precej) podaljšan konec tedna v fantovski družbi. Spletni komentatorji in uporabniki družabnih omrežij so si dali duška ob kratkem posnetku iz nekega nočnega kluba, na katerem bodoči kralj v jutranjih urah pleše »kot očka«, kot je nekdo zapisal, na njegovo varnost pa budno pazita dva uslužbenca Scotland Yarda, seveda plačana z davkoplačevalskim denarjem, se hudujejo. V javnost je prišlo tudi nekaj fotografij, na katerih je princ za mizo, polno pijače in kozarcev, v družbi dveh privlačnih svetlolasih mladenk. Petdnevni smučarski izlet se je za druščino sicer končal v ponedeljek zvečer, ko je princ prišel domov k ženi in otrokoma. Da se rad izogne obveznostim, mora poslušati že odtlej, ko se je kot pilot reševalnega helikopterja pri East Anglia Air Ambulance zaposlil za polovični delovni čas, z junijem pa bo to službo celo pustil, da se bo lahko bolj posvetil svojim kraljevim dolžnostim, kot je sporočil januarja, in se z družino preselil v London. V Norfolku so si sicer uredili dom, ker bi rad, da imata princ George in princesa Charlotte čim bolj normalno življenje in so čim dlje od radovedne javnosti, je pojasnil, pa tudi več prostega časa pride mlademu očetu več kot prav, ga branijo nekateri.

»William svoje kraljeve vloge očitno ne jemlje resno, sprašujem se, ali bi bil sploh rad kralj,« pravi aktivist Graham Smith, ki se zavzema za republiko, na drugi strani pa Ingrid Seward, kraljeva življenjepiska, trdi: »William veliko dela, udeležuje se mnogo dogodkov in je zelo predan. Menda si kdaj lahko privošči odmor!«

Kakor koli že, naslednja uradna naloga ga čaka že ta konec tedna, danes in jutri, ko bosta z ženo Kate odšla na uradni obisk v Pariz, kraj, kjer je pred skoraj 20 leti v prometni nesreči umrla njegova mati, princesa Diana.

Deli s prijatelji