LJUBOSUMJE?

Knez Albert (53) bo svoje ime opral s tožbo

Objavljeno 01. avgust 2011 20.58 | Posodobljeno 02. avgust 2011 00.30 | Piše: A. Sl.

Pojasnil je tudi, zakaj sta z ženo Charlene na medenih tednih v Afriki spala ločeno

Cerkveno ju je poročil monaški nadškof Bernard Barsi

Pred mesecem dni je kneževina Monako po 29 letih končno dobila svojo princeso, vendar so veselje mladoporočencev, kneza Alberta II. in njegove žene, zdaj kneginje Charlene, menda grobo skalili mediji.

Ti so, kot zdaj pravi prvi par mestne državice na Azurni obali, bolj poglobljeno kot o njuni razkošni dvodnevni poroki poročali o njunih osebnih stvareh, med drugim so, denimo, zapisali, da je poskušala 33-letna Južnoafričanka Wittstockova tik pred poroko v obupu in jezi pobegniti v domovino – ustavili naj bi jo komaj na letališču v Nici –, ker naj bi izvedela, da je njen izbranec oče še enega otroka, tega naj bi ga neki ženski zaplodil v obdobju, ko je bil že z njo.

Za govorice krivo ljubosumje?

Njuni predstavniki za stike z javnostjo so poročanja o skorajšnji pobegli nevesti zavrnili dan pred poroko, a ker so mediji zvesto sledili paru tudi na medenih tednih in iz njih očitno naredil lep cirkus, je 53-letni princ Albert II. v palači Grimaldijevih sklical nekakšno mini novinarsko konferenco – povabil je novinarje treh domačih časnikov –, na kateri je prvič javno spregovoril o, bodimo pošteni, malce nenavadnem začetku svojega zakona. Med drugim je izjavil: »Moja družina je tarča govoric, ki so se rodile iz ljubosumja. V Monaku je očitno nekdo ali več njih, ki nam hočejo škodovati. Zaradi tovrstnega poročanja smo vsi prizadeti in ogorčeni, postaja neznosno. Obžalovanja vredno je, da mediji takoj pograbijo vsakršno informacijo in jo brez preverjanja objavijo; tako nedostojno se vedejo tudi nekateri vaši kolegi. Vedno sem spoštoval svobodo izražanja, a objavljanje lažnih informacij je vredno vsakršnega obžalovanja.«

Ločena iz praktičnosti

Tega, ali mu je zaročenka res skoraj pobegnila ali ne, ni omenjal, razgovoril pa se je o medenih tednih; potrdil je, da sta bila z ženo v Republiki Južni Afriki res nekaj časa ločena, a poudaril, da res ne more razumeti, zakaj je bil to za javnost očitno tako velik problem, saj da je šlo zgolj za praktičnost. V ženini domovini namreč ni bil le na medenih tednih, ampak je imel tam še nekaj obveznosti, saj je član Mednarodnega olimpijskega komiteja. Zgodilo se je pač, da je imel obveznosti tako zvečer kot zgodaj zjutraj, zato se mu je zdelo boljše, da je prespal v mestu, ne pa, da se sredi noči vozi do hotela, kjer je bila Charlene, zgodaj zjutraj pa še nazaj. Zbranim novinarjem je postregel še z informacijo, da se je svoji dragi seveda primerno odkupil, saj jo je peljal še v Mozambik na »nepozabne medene tedne. Imela sva se prečudovito, nihče naju ni motil,« je sklenil.

Tožba proti francoskemu časniku

A knez je zdaj očitno ugotovil, da si z enim nastopom pred novinarji ne more oprati imena, zato se je odločil za bolj uradne postopke: par je proti francoskemu časniku, ki je menda vse to zakuhal, vložil tožbo. L‘Express oziroma njegovi uredniki in novinarji se bodo morali na sodišču zagovarjati zaradi vdiranja v zasebnost in poročanja neresnic o zasebnem življenju prvega moža Monaka in njegove žene, so ta teden sporočili predstavniki monaškega dvora.

Minister Michel Roger je dejal, da so bile govorice, ki so se razširile pred poroko – torej o pobegli nevesti in še enem nezakonskem otroku –, »zelo mučne in boleče, predvsem pa popolnoma napačne«. Še posebno je zavrnil podatek, da je knez še enkrat oče; spomnimo, priznal je dva nezakonske otroka, Jasmin in Alexandra. Glede tretjega je Roger dejal, da imajo »dokaz, da to ni res«.

Odvetniki so tožbo vložili v torek na sodišče v kraju Nanterre, južno od Pariza, časnik, ki je na svoji spletni strani prvi objavljal sočne zgodbe iz zakulisja priprav velikega slavja v začetku julija, pa vložitve tožbe še ni komentiral.

Charlene naj bi bila srečna

In kaj na vse to pravi princesa Charlene? Uradno se še ni odzvala, je pa toliko zgovornejši njen mlajši brat Sean, ki živi v Republiki Južni Afriki. Lokalnim časnikom je povedal, da je njegova sestra zdaj zelo srečna, in zavrnil namigovanja o bajni vsoti, ki naj bi jo Charlene dobila, če bo princu v zakonu rodila naslednika. Kakor koli že, vsi se strinjajo, da za nekdanjo olimpijsko plavalko ne bo lahko, ali bo kos vsem izzivom, govoricam in moževi samovolji, pa bo seveda pokazal čas.

Deli s prijatelji