PRESENEČENJE

Kdo bo James Bond za polovični delovni čas

Objavljeno 01. december 2017 19.09 | Posodobljeno 01. december 2017 19.09 | Piše: U. B.

Britansko veleposlaništvo išče pomočnika obrambnega atašeja. Plača? Za začetek 1000 evrov.

Pravzaprav niti ni presenečenje. Čeprav za številne kljub temu je. Zunanje ministrstvo oz. veleposlaništvo Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Sloveniji išče pomočnika obrambnega atašeja. Delo je s polovičnim delovnim časom (5 dni, 20 ur), nekaj meseci poskusnega dela, pogodba za eno leto z možnostjo podaljšanja …

»Medtem ko zapuščamo Evropsko unijo, ne zapuščamo Evrope,« pravi Theresa May.«

Za nekatere je to nemajhno presenečenje, saj obstaja stereotip, da so obrambni atašeji katere koli države pravzaprav svojevrstni obveščevalci oz. tajni agentje, skoraj nekakšni Jamesi Bondi današnjega časa. Navsezadnje je vsepovsod mogoče zaslediti, da je obrambni ataše pravzaprav »vrhovni ataše, ki deluje na področju obrambe in oboroženih sil ter nadzoruje delovanje vojaškega, letalskega in pomorskega atašeja in izvaja obveščevalno dejavnost v državi gostiteljici«.

Za veleposlaništvo Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske nič presenetljivega, tako pač delujejo po vsem svetu. In kakšne bodo naloge izbranega pomočnika britanskega obrambnega atašeja, ki ima sicer sedež na Dunaju, vendar Ljubljano obiskuje – redno? Načrtovanje aktivnosti obrambnega atašeja v Sloveniji, prevajanje dokumentacije, načrtovanje obiskov atašeja v Sloveniji, spremljanje medijev, priprava srečanj predstavnikov obrambnih sil itd. je le nekaj nalog, ki čakajo izbranca, čigar ime bo znano najpozneje do konca leta. Sredi januarja prihodnje leto bo imel obrambni ataše Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, akreditiran tudi za Slovenijo, že pomočnika.

Seveda, plača? Za začetek naj bi pomočnik obrambnega atašeja Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, akreditiran za spremljanje dogajanja v podalpski Sloveniji, prejel nekaj manj kot 1000 evrov. 

Sedemnajst let obrambnega sodelovanja

Veleposlaništvo Velike Britanije je oddelek za obrambo ustanovilo leta 2000 zaradi »naraščajočega pomena sodelovanja na obrambnem področju med Združenim kraljestvom in Slovenijo. Sodelovanje med britansko in slovensko vojsko je potekalo predvsem na področju izobraževanja, pri čemer so se predvsem pripadniki Slovenske vojske izobraževali na britanskih vojaških izobraževalnih ustanovah. Skoraj deset let pa mineva, odkar Velika Britanija obrambno pokriva Slovenijo z atašejem z Dunaja.

Deli s prijatelji