NADARJENI

Kamera jim ni dovolj, hočejo 
še mikrofon

Objavljeno 29. junij 2014 13.43 | Posodobljeno 29. junij 2014 13.45 | Piše: E. B.

Številni filmski zvezdniki so tudi nadarjeni in uspešni glasbeniki.

Resda smo bolj seznanjeni z njihovimi dosežki in talenti na televizijskem zaslonu ali filmskem platnu, a ti zvezdniki so znani tudi – če ne celo bolj – na odru. Igralci, ki so hkrati pevci: nekateri so si s petjem utrli pot v Hollywood, drugi pa so si z igralsko slavo kupili še glasbeno priložnost. Pa poglejmo.

O Hughu Laurieju (bolj znanem kot cinični dr. House) smo na dolgo in široko pisali že ob njegovem lanskem koncertu v ljubljanskih Križankah, v ponedeljek nas je z nastopom v prestolnici navdušil ljubitelj akcije Steven Seagal, s kitaro nas je prav tako že obiskal Kevin Costner. In nedvomno veste, da tudi Jennifer Lopez zelo uspešno žonglira z igralsko in glasbeno kariero – toda ali ste vedeli, da se s pevsko nadarjenostjo lahko pohvali oskarjevka Gwyneth Paltrow? Žena frontmana zasedbe Coldplay, Chrisa Martina, je namreč pred štirimi leti zaplavala v country vode, gostovala je že v oddaji Glee in na podelitvi grammyjev, in čeprav plošče še ni na obzorju, jo njeni najbolj goreči oboževalci že nekaj časa nestrpno pričakujejo. Mnogo dejavnejši na tem področju je Jamie Foxx, ki je pred leti vrhunsko upodobil legendo Raya Charlesa, od nepozabnega nastopa pa je izdal že štiri albume!

Russell Crowe se je na svoji zvezdniški poti najprej preizkusil kot pevec: avstralska rockovska zasedba 30 Odd Foot of Grunts deluje še danes, a kot Russell Crowe & The Ordinary Fear of God, ter načrtuje novo ploščo in turnejo! Kdor pozna glasbeno zvrst bluegrass in njene najbolj znane izvajalce, je verjetno že ugotovil, da je med najuspešnejšimi priljubljeni komik Steve Martin. Za svoj album The Crow je 2010. prejel celo grammyja, no, omenimo lahko še, da je igralec tudi uspešni romanopisec.

Oskarjevec 
s platinasto ploščo

Dobro pleše, odlično igra in tudi poje. Kevin Bacon že od 1995. nastopa v country in folk duetu The Bacon Brothers, kjer sodeluje s starejšim bratom in uveljavljenim skladateljem, tekstopiscem ter pevcem Michaelom. Zelo dolgo je v glasbenih vodah tudi letošnji oskarjevec, Jared Leto, pevec, kitarist, baskitarist in klaviaturist, ki ustvarja v zasedbi 30 Seconds to Mars. Metalsko-rockovski album A Beautiful Lie je 2005. doživel celo platinasto preobleko, 2012. pa so glasbeniki izdali že četrto, zelo uspešno ploščo.

Na televiziji je zaslovela kot novo dekle, v glasbenem svetu pa je vse prej kot novinka. Zooey Deschanel je namreč članica dua She & Him, ki je v zadnjih šestih letih izdal kar štiri plošče v indie-rockovskih ritmih. Prikupna igralka je resnično vsestransko nadarjena: poje, piše besedila, igra tamburin, klavir in ukulele. Ne le da ji je iz rok spolzela obetavna igralska kariera, odlično ji je kazalo tudi v glasbi, a je vse zapravila z divjim zvezdniškim življenjem. Lindsay Lohan je 2004. izdala platinasto ploščo Speak, leto pozneje pa še en uspešen album s plesnim hitom Bossy. No, potem je šlo vse navzdol … Zaradi igralstva je glasbo opustil Bruce Willis, podobno tudi Keanu Reeves, ki je nekoč celo nastopal v predskupini pred koncertom Bon Jovija!

Glasbo in igro uspešno usklajujejo Jack Black, Billy Bob Thornton, Eddie Murphy in Jeff Bridges, a tudi Johnny Depp, mnogi pa že nestrpno pričakujejo naslednji korak Ryana Goslinga, ki je svoj rockovski prvenec predstavil 2009. Priljubljeni igralec v duu Dead Man's Bones nastopa kot The Baby Goose, pri plošči pa je za spremljavo poskrbel otroški pevski zbor konservatorija Silverlake, ki so ga za glasbeno nadarjene ustanovili nekateri člani skupine The Red Hot Chili Peppers. Po vnovičnem kratkem obisku Hollywooda pa se je na odre vrnila Juliette Lewis, ki z novo zasedbo New Romantiques znova ustvarja rockovske hite. 

Deli s prijatelji