DOPUST PA TAK

Kako bo dopustovala Kate? V jesenskih oblekah in za žarom

Objavljeno 21. julij 2011 18.37 | Posodobljeno 22. julij 2011 08.00 | Piše: T. L.

Lahke poletne oblekice lahko kar pozabi, kraljico mati pa ni priporočljivo preveč nagovarjati

Kate in William

Poletno dopustovanje s soprogovo družino je lahko svojevrstna avantura in rezultat takšnih počitnic so številne bolj ali manj zabavne prigode in nezgode. Redkokatera snaha pa bo morala dopust v tako veliki meri prilagoditi moževi družini kot vojvodinja Cambriška, žena vojvode Williama, ki jo javnost še najraje naslavlja kar s Kate.

Brez poletnih oblek in po strogih dvorskih pravilih

Protokol namreč veleva Kate, da se pridruži kraljici Elizabeti na njenem tradicionalnem dopustovanju v škotskem Balmoralu, kjer so se pravila obnašanja določila z letom 1853, ko je bil dvorec tudi zgrajen. Zatorej lahko Kate pozabi lahke poletne obleke in sandale, saj pravila oblačenja zahtevajo povsem drugačno opravo. Za boljšo predstavo: med skupno večerjo morajo vsi moški gostje nositi črne obleke s kravato, ženske pa takšne, ki segajo do tal, ali kakšen drug kos oblačila, ki ne odkriva preveč ...

Vendar pa dejstvo, da bodo sredi poletja gostje dvorca oblečeni v bolj kot ne jesenska oblačila, niti ni največji problem, saj je stavba z debelimi stenami zelo hladna, uporaba novih tehnologij pa v starodobnem dvorcu nezaželena. Vojvodinja se bo tako lahko ogrela le, če ji bo naklonjeno vreme, ko bo na prostem, znotraj zidov dvorca pa bo moral za njeno nepremraženost skrbeti predvsem njen soprog.

Skupaj bodo od jutranjih ur  

Pa poglejmo, kako poteka tipičen dan v Balmoralu: dan se začne s skupnim zajtrkom, po katerem se gostje (odvisno od letnega časa in lovne sezone) odpravijo na lov, ribolov ali v hribe, piknik oziroma kosilo pa jim dostavijo na izbrano lokacijo. Popoldne je na vrsti čajanka; te se udeleži tudi kraljica, po čajanki pa se bodo gostje pozabavali na sprehodu ali družabnimi igrami, medtem ko jih pred večerjo čaka še koktajl.

Specialitete z žara izpod kraljevskih rok

V času bivanja na dvorcu ni zaželeno, da po uvodnem pozdravu z ‘Your Majesty‘ (vaša visokost) kraljico pretirano nadlegujete z vprašanji. Je pa dovoljeno, da jo v nadaljnjem pogovoru naslavljate preprosto z ‘Ma‘am‘ (izgovori se ‘mem‘ s širokim e, po naše bi to bilo najbrž kar gospa).

Dobrodošle so hvale in pohvale dvorca in opreme v njem (denimo, oh, kako čudoviti lestenci!), medtem ko za vulgarno velja vsakršna omemba hrane, ki je na jedilniku. Prav zaradi strogosti pravil se srečneži, ki počitnikujejo v Balmoralu, najbolj veselijo sobotnega piknika, ki velja za najbolj neformalni del druženja s kraljevo družino. Na tem pikniku kraljeva družina sama peče dobrote na žaru, sama pa mora tudi pomiti posodo.

Deli s prijatelji