MOŠKI NA PRESTOLU

Japonci čakajo novega cesarja

Objavljeno 04. december 2017 16.08 | Posodobljeno 04. december 2017 16.09 | Piše: U. S.

Akihito bo obveznosti prenesel na sina Naruhita. Njegova hči ne bo cesarica.

Japonski princ Akišino, ob njem so žena princesa Kiko, sin princ Hisahito in hči princesa Mako, je dopolnil 52 let. FOTO: Reuters

Japonska se pripravlja na novega vladarja. Cesar Akihito se počasi poslavlja, njegov mlajši sin princ Akišino pa pričakuje, da bo po abdikaciji, prvi med japonskimi cesarji v skoraj dveh stoletjih, vse svoje zadolžitve prenesel na prestolonaslednika princa Naruhita.

84 let bo cesar Akihito dopolnil 23. decembra.

Japonska ustava cesarja vidi kot simbol države in ljudi, a brez političnih moči. Njegova služba vključuje religiozno obredje in tudi z ustavo določene obveznosti, kot je denimo odprtje parlamenta. Cesar je v 29 letih vladavine obiskal mnoge kraje, ki so jih prizadele naravne nesreče, in bodril preživele, potoval je tudi na tuje, da bi ublažil rane vojne, ki so jo bojevali v imenu njegovega očeta, cesarja Hirohita, ta je veljal za božanskega vse do japonskega poraza v drugi svetovni vojni. No, nekateri so se bali, da bo upokojeni cesar spodkopal simbolni status novega cesarja, a princ Akišino pomirja. »Cesar je nameraval vse svoje obveznosti, tudi tiste, povezane z državo, predati nasledniku,« je pojasnil Akišino v četrtek, ko je praznoval 52. rojstni dan.

Po junija sprejetem zakonu lahko Akihito, ki bo 23. decembra dopolnil 84 let, odstopi, podrobnosti dejanja še niso znane, posebna skupina bo o datumih razpravljala danes, dokončna odločitev pa je v rokah vlade. Abdikacija naj bi se zgodila leta 2019. Akihito, ki je prestal operacijo srca in se je zdravil zaradi raka prostate, pravi, da je prekrhek, da bi še naprej opravljal svoje obveznosti kot cesar. Akišino, drugi v vrsti za japonski prestol za 57-letnim bratom Naruhitom, si želi, da bi si oče potem dobro odpočil. »Upam, da bo cesar čas po abdikaciji preživel v čim bolj sproščenem vzdušju.« Dodal je, da bo z veseljem prevzel vse naloge prestolonaslednika, ko bo njegov brat zasedel prestol, a da se bo moral z bratom posvetovati.

Japonski prestol lahko nasledijo le moški.

»To se še ni zgodilo, veliko je vsega, marsikaj si težko predstavljam,« je dejal. Njegov 11-letni sin princ Hisahito je cesarjev edini vnuk in bo po abdikaciji drugi v vrsti za prestol. Tega namreč lahko nasledijo le moški dediči, hči princa Naruhita princesa Aiko, ki prav danes praznuje 16 let, torej ne more postati cesarica. 


 


Deli s prijatelji