VELIKA VRNITEV

Izbirčna zvezdnica spet pred kamerami

Objavljeno 02. april 2017 16.07 | Posodobljeno 02. april 2017 16.09 | Piše: T. P.

Igralka Michelle Pfeiffer je bila dolga leta skoraj nezaposljiva. Lepotica se zdaj vrača.

Med snemanjem kultnega Brazgotinca je skoraj vsaj večer zaspala v solzah.

S talentom, igralsko raznolikostjo in lepoto je kraljevala filmskemu svetu 80. in 90. let. Množice filmskih sladokuscev so bile zaljubljene vanjo, klanjala pa se ji je tudi kritiška srenja, o čemer ne nazadnje pričajo tri oskarjevske nominacije v razdobju le petih let. A podoba zdaj 58-letne Michelle Pfeiffer je nato začela bledeti. Sprejemala je čedalje manj vlog, vse več v filmih, ki niso pritegovali gromozanske medijske pozornosti. Počasi in prostovoljno se je umikala. Zdaj se vrača z dramo Mother! pod taktirko slovitega režiserja Darrena Aronofskyja, v kateri je moči združila z Jennifer Lawrence, in s filmsko adaptacijo romana Umor na Orient Expressu, kjer se je postavila ob bok Johnnyju Deppu in Penelope Cruz. »Nikoli nisem izgubila strasti do igre, a postala sem tako izbirčna,« priznava zvezdnica, ki je družino postavila pred kariero. Ker pa sta njena otroka zapustila gnezdo, ima spet čas.

Svet filma je ljubila od mladih nog. Kot deklica ni obiskovala kina, saj njena mama ni vozila, medtem ko se očetu tega preprosto ni dalo, zato je dolgo v noč po televiziji gledala stare filme. »Bila sem premlada in večine niti razumela nisem. A sem si vseeno šepetala, da je igranje nekaj, kar bi tudi sama počela,« se spominja Pfeifferjeva. Očitno se ni motila, četudi v njej še danes – kljub uspehom in nagradam – tiči strah, da je le vprašanje časa, ko jo bodo razkrinkali kot diletantko. Igre se je namreč učila sproti, med snemanji, in na delavnicah – v nasprotju z marsikaterim hollywoodskim težkokategornikom nima formalne igralske izobrazbe. Toda imela je talent, ki se ga pač ne da priučiti.

Ljubila je film, družino, ki jo je ustvarila s producentskim možem Davidom E. Kelleyjem, pa še bolj. Zaradi otrok, posvojenke Claudie Rose, ki ima danes 24 let, in dve leti mlajšega biološkega sina Johna Henryja, so se iz bučnega Hollywooda preselili v Woodside, mesto blizu San Francisca, kjer so lahko uživali v normalnem družinskem življenju, ki sta mu podredila tudi karieri.

»Z otrokoma sem začela izjemno pazljivo izbirati, kateri projekt sprejmem. Ključno je bilo, kje in kako dolgo naj bi snemanje potekalo, nisem želela, da zaradi tega trpi vsakdanji ritem mojih otrok. A zahteve so bile tako nemogoče in tako številne, da sem postala tako rekoč nezaposljiva,« razlaga lepotica in dodaja, da temu navkljub njena strast do igre nikdar ni jenjala. Tudi ker se »na snemalnih prizoriščih počuti doma in je, ko je zaposlena, precej bolj uravnovešena in uravnotežena, izpolnjena«.

Vse ob svojem času, pravi pregovor. Ki mu pritrjuje tudi blondinka. Kajti če so bila minula leta v znamenju družine, je zdaj spet napočil čas zanjo in njeno kariero. »Pravi projekti so se preprosto pojavili. Verjetno tudi, ker sem bila zanje dovzetnejša, bolj odprta kot prejšnja leta. Zdaj si namreč resnično želim delati, preprosto, ker lahko. Kajti otroka sta odrasla, zapustila sta domače gnezdece.« 

Deli s prijatelji