ODRSKA UPRIZORITEV

Harry Potter se vrača

Objavljeno 05. november 2015 12.26 | Posodobljeno 05. november 2015 12.27 | Piše: S. I.

Konec naslednjega julija bodo v Londonu premierno uprizorili novo dramo o zdaj že odraslem čarodeju Harryju Potterju. To bo osma zgodba o Potterju in prva uradna odrska uprizoritev.

Londonsko gledališče Palace Theatre, kjer bo 30. julija 2016 premiera novega Harryja Potterja. Foto Reuters

Poletje 2016 bo usodno za vse ljubitelje Harryja Potterja: v londonski gledališki četrti West End bodo uprizorili novo dramo, ki bo nadaljevala zgodbo o zdaj že odraslem čarodeju, potem ko se je ta končala leta 2007 s sedmo in zadnjo knjigo Harry Potter in svetinje smrti. Odrska uprizoritev nove pripovedi z naslovom Harry Potter in prekleti otrok (Harry Potter and the Cursed Child v izvirniku), ki jo je deloma napisala J. K. Rowling, avtorica preostalih del o odraščajočem čarovniku, bo govorila o odraslem Harryju, možu in očetu treh otrok, ki dela na ministrstvu za čaranje in se zaplete v dogodke, ki »zlovešče prepletajo preteklost in sedanjost«.

Drama se bo odvijala v dveh delih, ki si ju bodo gledalci lahko ogledali isti dan ali v dveh zaporednih večerih. Za začetek je predvideno, da bodo predstavo v londonskem gledališču Palace Theatre uprizarjali 16 tednov, vstopnice pa so na prodaj od 30. oktobra. Premiera je napovedana za 30. julij 2016, predpremierne predstave po znižani ceni pa se bodo začele že 7. junija.

Multimilijardni posel

Komercialni uspeh najnovejšega Harryja Potterja sploh ni vprašljiv, saj se je vse, kar je bilo povezano z mladim čarodejem, spremenilo v zlato. Knjige J. K. Rowling so se po vsem svetu prodale v 450 milijonih izvodov, prevedene so bile v več kot 70 jezikov, filmi (v osmih delih) pa so podirali rekorde gledanosti in zaslužili skoraj osem milijard dolarjev, s čimer so postali druga najbolj gledana filmska franšiza vseh časov. Blagovna znamka Harry Potter naj bi bila skupno vredna več kot 15 milijard dolarjev.

Nova zgodba je plod sodelovanja Rowlingove z britanskim scenaristom in dramaturgom Jackom Thornom in gledališkim režiserjem Johnom Tiffanyjem, dobitnikom številnih nagrad za muzikal Nekoč. »Zgodba je nastala samo zato, ker smo se našli pravi ljudje z odlično idejo, kako Harryja Potterja prenesti na oder,« je dejala J. K. Rowling. »Prepričana sem, da bo občinstvo razumelo, zakaj smo se zgodbo odločili nadaljevati na ta način.«

Deli s prijatelji