ROMY

Hans Sigl spet najbolj priljubljeni TV-igralec

Objavljeno 08. maj 2017 18.33 | Posodobljeno 08. maj 2017 18.33 | Piše: R. T.

Oboževani igralec je prejel avstrijsko nagrado romy, ki jo podeljujejo za televizijske dosežke.

Na naših tleh je zanetil pravo evforijo. Foto: Leon Vidic

Priljubljenost na estradi se meri tudi po številu nagrad. Teh ni malo in so različne. Nekatere so znane, pomembne in odmevne bolj, druge manj. Ne glede na to pa se jih ne brani prav nihče. Tudi doktor Martin Gruber, zadnje čase verjetno najbolj priljubljeni zdravnik na svetu, oziroma igralec Hans Sigl, ki ga upodablja, se je razveselil zadnje v vrsti nagrad, ki jih je prejel. Za vlogo v seriji Gorski zdravnik, kakopak.

Oboževani igralec je prejel avstrijsko nagrado romy, ki jo podeljujejo za televizijske dosežke. Nagrada in kipec, ki jo uteleša, sta ime dobila po sloviti avstrijski igralki, že pokojni Romy Schneider. Prireditev in podelitev nagrad z njenim imenom vsako leto poteka od 1990., pobudnik pa je bil znani avstrijski časopis Kurier. Podobo si je zamislil filmski pisec Rudolf John, ki je tudi oblikoval videz 30 centimetrov velikega kipca. Ta je upodobljen na podlagi izvirne ideje, saj ne nosi le imena slovite igralke, ampak tudi njeno podobo. Gre za prizor iz filma Bazen, ki ga je posnela z Alainom Delonom, in pozo, v kateri si popravlja obleko. Podelitev že vsa leta poteka na Dunaju in ima različne kategorije.

Najbolj priljubljeni igralec

Hans Sigl je tudi tokrat nagrado prejel za najbolj priljubljenega televizijskega igralca za vlogo v Gorskem zdravniku. Sicer pa je tako kot druge tudi podelitev nagrad romy glamurozna, ob nagradah je poudarek na blišču nominirancev ter gostov in kot takšna prava paša za oči. V preteklih letih se je na odru poleg veselja in razočaranja pod njim zgodilo več zanimivosti. Največkrat nagrajeni dobitnik doslej je Armin Assinger, prejemnik kar osmih kipcev. Najkrajši zahvalni govor je imel Tobias Moretti, pri nas sicer znan kot eden od igralcev v priljubljeni seriji Komisar Rex; sicer dobitnik šestih nagrad je leta 2004 v zahvalnem govoru trikrat rekel le hvala. Legendarna pevka in igralka Caterina Valente je ob prejemu nagrade za življenjsko delo leta 1998 svoj zahvalni govor kar zapela, najbolj romantični govor pa je imel leta 1994 Wolfgang Fierek, s kipcem v roki je z odra v televizijskem prenosu za roko zaprosil partnerico Djamilo, ta pa je snubitev sprejela. Najbolj nenavadna nagrada je bila naslednje leto, posebno je namreč prejel nemški ovčar, ki je igral v Komisarju Rexu. Na podelitvi pa se je leta 1992 zgodil tudi najbolj tragični dogodek, ki je v tem edinstven v primerjavi z vsemi drugimi nagradami, vsaj kolikor je znano, dobitnik za najboljši scenarij Thomas Pluch je namreč sedem minut po prejemu nagrade umrl zaradi srčnega infarkta. Podelitev so takrat takoj končali, preostale nagrade, ki tisti večer še niso bile podeljene, pa so dobitniki prejeli naslednje leto.

Pri nas darila

Nagrada, kot je med drugim v govoru povedal Sigl, pripada celotni ekipi, saj je sam le del nje. Za uspeh nadaljevanke so zaslužni tudi preostali, igralci, režiser, scenaristi in drugi. Zaradi takšnega timskega duha so se nagrade, ki jo je na odru sicer prevzel sam, nato skupaj veselili vsi ustvarjalci Gorskega zdravnika. Med drugimi so se mu pridružili žena Susanne, producentka Andrea Hroch in drugi. Tokratni kipec je sicer že tretji, ki ga je igralec dobil kot najbolj priljubljeni prav za vlogo v Gorskem zdravniku.

Pri nas mu ob njegovem obisku Slovenije sicer kakšne posebne nagrade nismo podelili, je bil pa deležen velikega navdušenja in števila oboževalcev, ki so ga prišli pozdravit v živo. Igralec se je družil z njimi in obiskal Ljubljano, si ogledal znameniti stari del, po srečanju v Mercatorjevem centru pa sta bila z ženo gosta še na večerji na Ljubljanskem gradu. Naslednje dopoldne je obiskal slovensko Obalo, nato pa se je zaradi delovnih obveznosti vrnil v Nemčijo.

Ob obisku je prejel tudi nekaj daril, med drugim znamenito slovensko kolo poni pa tudi svojevrstni globus, oboževalka mu je namreč podarila originalno pletersko hruško. Značilna steklenica avtohtone domače slovenske žgane pijače je po velikosti in teži večja od televizijske nagrade, zaradi česar sta se ob primopredaji spontano pošalila, žganjarski kipec sta namreč zaradi dejanske ali šaljive teže dvignila ter podržala kar skupaj. 

Deli s prijatelji