NEVERLAND

Gusarska ladja in vlakci smrti gredo na dražbo

Objavljeno 10. avgust 2014 00.00 | Posodobljeno 10. avgust 2014 00.00 | Piše: T. P.

Fantazijski svet na posestvu pokojnega Michaela Jacksona je na prodaj.

Michael Jackson.

Kdo pravi, da pravljice in fantazijski svetovi obstajajo le v knjigah? Da jih ne moremo živeti tudi v resničnosti? Potrebni so le nekaj volje, malce domišljije, zajeten bančni račun in – bum! – dežela vaših sanj je tu. Gusarska ladja, vlakci smrti, vrtiljak, mini živalski vrt. Vse to in še več, z močnim pridihom večne otroškosti, izžareva posest pokojnega Michaela Jacksona s povednim imenom Neverland (dežela Nije), ki odseva domišljijski svet Petra Pana. A pred šestimi leti je zaradi zvezdnikovih finančnih težav padla v roke podjetja Colony Capital. »Upamo in verjamejo, da bodo novi lastniki spoštovali zgodovinski pomen in poseben značaj te čudovite posesti,« pa so zdaj dejali ob napovedani dražbi, po kateri bo pevčev sanjski svet prešel v roke najboljšemu ponudniku.

Neverlanda ne bodo imeli pevčevi otroci

Ustvariti si je želel svoj raj na zemlji. Zatočišče pred ponorelim zunanjim svetom, kjer bi se po mili volji lahko predajal otroškim norijam in radoživostim, kar je leta 1988 nato našel v velikanski posesti, ki ji je nadel pravljično ime. A dve desetletji pozneje je padla v tuje roke, novi lastniki, ki so zanjo odšteli 23 milijonov ameriških dolarjev, pa so jo v luči zvezdnikove nenadne smrti leta 2009 že videli spremenjeno v dobičkonosno turistično zanimivost po vzoru Gracelanda, hrama oboževalcev Elvisa Presleyja. Toda Neverland se ni izkazal za kuro, ki vali zlata jajca, ampak za jamo brez dna. V minulih letih je vanjo namreč odteklo še dodatnih 50 milijončkov, da upraviteljem ni preostalo drugega, kot da jo ponudijo trgu. Družina preminulega kralja popa pa je zdaj izgubila še poslednje upanje, da bo Neverland kdaj spet njihov, dediščina pevčevih otrok. »Globoko nas žalosti, da se bo posest za vselej izmuznila rokam Michaelove družine, toda Colony Capital ima pravico, da jo proda. Žal je Michael poslušal slabe nasvete svojega odvetnika in je moral upravljanje Neverlanda predati drugim.« Njegova posest bo dobila nove lastnike, toda dediščina, ki jo je zapustil, bo vseeno živela naprej. »Posesti morda ne bo več, toda njegova zapuščina bo vseeno živela naprej. Ohranjali jo bomo skozi njegovo glasbo in nove projekte, kot je predstava Michael Jackson ONE v Las Vegasu.«

Le 20 milijonov za lasvegaški dom?

Neverland ni zgolj čarobna posest, ampak sanjski svet enega največjih glasbenikov vseh časov, ob čemer Colony Capital od dražbe pričakuje krvoločen boj med oboževalci ekscentričnega Jacka. In vsekakor dobičkonosen, saj si obetajo tudi 60-milijonsko ponudbo. Če ne še višje. Astronomski znesek, ob katerem je 19,5 milijona, za kolikor se zdaj prodaja tudi zvezdnikovo poslednje domovanje, že skoraj smešno nizkih. Vsekakor dobra novica za zvezdnikove privržence, katerim bančni račun ne dopušča, da bi se potegovali za Neverland.

Med letoma 2007 in 2009 je dom zvezdnika, ko se je ta po obtožbah pedofilije vrnil v Ameriko, postala razkošna vila v Las Vegasu. A ni mu bila le dom, ampak tudi prostor njegove ustvarjalnosti. V tamkajšnjem domačem snemalnem studiu se je vneto pripravljal na glasbeno turnejo, ki pa žal nikdar ni zaživela, saj ga je prej pokopal prevelik odmerek zdravil. A kot je malce poseben Neverland, tako je bilo malce posebno tudi njegovo domovanje v mestu greha. Vanj lahko namreč namesto skozi vhodna ali zadnja vrata vkorakaš skozi skriven podzemni predor, po katerem se je Jackson izogibal nadležnim paparcem. Po malce duhovnosti in dušnega miru pa se bo novi lastnik lahko zatekel v srednjeveško kapelico, dovolj veliko za kar 74 ljudi.

Deli s prijatelji