SODNA BITKA

Fotografinja toži Bruna Marsa zaradi Malega Elvisa

Objavljeno 29. november 2017 09.56 | Posodobljeno 29. november 2017 09.56 | Piše: T. P.

Ameriški pevec zakuhal vročico na instagramu. Avtorica za fotko štiriletnika ni dobila niti centa.

Kot Mali Elvis je samo na instagramu dobil 1,2 milijona všečkov. FOTO: Instagram

Po njem se pretaka filipinska, španska in portoriška kri, otroška leta je preživel na Havajih, danes pa je zvezda glasbenih zvrsti funk in r'n'b. Pa vendar je bil zdaj 32-letni Bruno Mars pri svojih štirih morda najslavnejši posnemovalec Elvisa Presleyja. Kot tak se je pojavil na naslovnici havajske tračarske revije MidWeek, s tedanjim vzdevkom Mali Elvis, ki mu ga je nadel svet, se je pojavil v filmu Medeni tedni v Las Vegasu, kot najslovitejši otroški posnemovalec kralja rock'n'rolla pa je pri petih zasijal tudi pod žarometi športnega stadiona v Honoluluju med polčasom havajske tekme leta v ameriškem nogometu, aloha bowla. A zaradi nekdanje slave se je po vseh teh letih zdaj znašel v sodni bitki. Na zatožno klop ga je namreč zvlekla fotografinja Catherine McGann, ki ga je kot otroka slikala daljnega leta 1989, on je nato posnetek objavil na družabnih omrežjih, a ji ni plačal niti centa.

Zazrl se je v preteklost in s svetom delil fotografijo, ki je med njegovimi oboževalci in sledilci na facebooku, twitterju in instagramu zanetila pravo vročico: samo na instagramu je dobila več kot 1,2 milijona všečkov. Očitno ne toliko zaradi ljubkega fantiča, ki obožuje Elvisa, ampak bolj po zaslugi McGannove, ki ga je tedaj ujela v objektiv. A čeprav ji očitno gre levji delež zaslug, tako pač meni sama, za svojo umetnino ni dobila plačila. Zato zdaj ne toži le Marsa, ampak tudi glasbeno založbo Warner Music, ki je pevca vzela pod svoje okrilje. V tožbi trdi, da je nihče ni vprašal za dovoljenje za objavo posnetka, ki je njeno delo, zato zdaj zahteva tantieme in odškodnino. 


Elvisi nimajo mozoljev

Odraščal je v glasbeni družini, poslušal glasbo vseh žanrov, a vendar je bil Presley tisti, ki ga je usmeril na pevsko pot in navdihoval. Čeprav kot štiriletnik sploh vedel ni, čemu vsa histerija okoli kralja rock'n'rolla. »Kot otrok nisem vedel, o čem poje. A vsa tista dekleta, ki so vreščala in omedlevala, to je odločilo, da sem si rekel: tudi sam želim to početi v življenju,« priznava Mars, ki se je v najstniških letih preusmeril v vode r'n'b in funka. »Ko si star 13, nisi več luštkan Mali Elvis. Ta namreč ne sme imeti mozoljev, kot sem jih imel jaz.«

Deli s prijatelji