PREMIERA

FOTO in VIDEO: Na ogled pretresljivih 3096 dni Natasche Kampusch

Objavljeno 26. februar 2013 17.45 | Posodobljeno 26. februar 2013 14.54 | Piše: Mo. S., STA

Kampuscheva se je pred predvajanjem filma sprehodila po rdeči preprogi, z novinarji pa ni spregovorila.

Natascha Kampusch.

Film o zloglasni ugrabitvi Avstrijke Natasche Kampusch je v ponedeljek na Dunaju doživel svetovno premiero, ki se je je udeležila tudi zdaj 25-letna Kampuscheva s svojimi starši. V drami 3096 dni (3096 Tage) je orisanih osem let ujetništva, ki jih je dekle prestalo, potem ko jo je ugrabil Wolfgang Priklopil.

Kampuscheva se je pred predvajanjem filma sprehodila po rdeči preprogi, z novinarji pa ni spregovorila. Tudi njeni starši so dogodek zapustili brez izjav. Po premieri zaradi tragične teme filma ni bilo prirejene zabave, kot je za tovrstne dogodke značilno. Nekateri so ocenili, da film vseeno ni tako grozljiv kot resničnost, ki se je Kampuschevi dogajala.

Osem let in pol

Film govori o tem, kako je leta 1998 na Dunaju izginila takrat desetletna Kampuscheva. Izginotje je sprožilo obsežno iskalno akcijo. Priklopil je deklico osem let in pol zadrževal ter zlorabljal. Leta 2006 ji je uspel pobeg, njena zgodba pa je vzbudila zanimanje svetovne javnosti. Priklopil je po pobegu naredil samomor.

Film, ki se konča s pobegom, je zasnovan na istoimenski biografiji mlade Kampuscheve. Ta je ekipi, ki je ustvarila film, zaupala in ji prepustila proste roke, je sodelovanje opisala režiserka filma Sherry Hormann. Filmskega projekta se je sicer sprva lotil leta 2011 preminuli nemški režiser, scenarist in producent Bernd Eichinger.

Deli s prijatelji