ZLATI KIPCI

FOTO: Oskarje zaznamovala padec in brodolom

Objavljeno 25. februar 2013 09.06 | Posodobljeno 25. februar 2013 10.07 | Piše: A. K.

Največ oskarjev je prejel film Pijevo življenje, relativni poraženec večera pa je bil Lincoln, ki je prejel ‘le‘ dva kipca.

Oskarja za izvirni scenarij je pripadel Quentinu Tarantinu za film Django brez okovov.

LOS ANGELES – Podelitev nagrad je v hollywoodskem gledališču Dolby vodil komik Seth MacFarlane, ki je že uvodoma povzročil zavijanje z očmi nekaterih slavnih igralk, kot je Charlize Theron, ko je prikazal plesno predstavo s »hollywoodskim homoseksualnim pevskim zborom« in pesmijo z naštevanjem igralk, ki so doslej pokazale oprsje na filmskem platnu.

Nekajkrat je zbodel Georgea Clooneyja, ki menjava spremljevalke skoraj po letnih časih, najbolj pa je presunil prisotne s šalo, da je bolj kot Danielu Day-Lewisu v glavo Abrahama Lincolna uspelo priti Johnu Wilkesu Boothu – atentatorju, ki je ustrelil predsednika ZDA kmalu po državljanski vojni.

»Kaj, a je 150 let prezgodaj za šalo? No, imam eno o Napoleonu, da se lahko še bolj zgražate,« je dejal MacFarlane, ki je program začel s predstavitvijo kapitana Jamesa Kirka (William Shatner) iz vesoljske ladje Enterprise. Ta se je domnevno vrnil iz prihodnosti, da MacFarlanu pove, da je najslabši voditelj oskarjev vseh časov.

Najboljši film je Argo

Ameriška filmska akademija je za najboljši film razglasila zgodbo o reševanju ameriških diplomatov iz Irana režiserja Bena Afflecka Argo. Afflecku je nagrado podelila prva dama ZDA Michelle Obama. Njegov Argo je prejel tudi oskarja za predelani scenarij (Chris Terrio) in za montažo.

 

Affleck je po nagrado prišel skupaj s kolegoma producentoma Georgeem Clooneyjem in Grantom Heslovom. »Vem, o čem razmišljate. Mi trije smo najbolj seksi producenti na svetu,« je dejal Heslov, Affleck pa se je prisotnim zahvalil za zlati kipec, posebna zahvala pa je šla njegovi ženi, igralki Jennifer Garner.


Največ kipcev Leejevemu Piju

Največ oskarjev je prejel brodolomski film Pijevo življenje. Na podelitvi ni bil v izrazitem ospredju nobeden od nominiranih filmov. Nagrade v igralskih kategorijah niso prinesle večjih presenečenj. Oskarja za najboljšo moško glavno vlogo je dobil Daniel Day-Lewis (že svojega tretjega, kar ni doslej uspelo še nobenemu igralcu) za film Lincoln, ki je bil z dvema oskarjema poraženec večera. Nagrado je Lewisu predala Meryl Streep. »Pred tremi leti bi moral igrati drugo vlogo, in sicer Margaret Thatcher v filmu Železna lady, toda z Meryl sva zamenjala,« se je pošalil igralec. Streepova je lani prav za to vlogo dobila svojega drugega oskarja, rekorderka med igralci (in igralkami) je sicer Katharine Hepburn s štirimi.

Nesrečni padec

Oskarja za glavno žensko vlogo je odnesla Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook), ki je na poti na oder padla na stopnicah. »Hvala, ker ste vstali samo zato, ker sem padla,« se je pošalila Jennifer, ki je svoji konkurentki Emmanuelle Riva čestitala za 86. rojstni dan.

Avstrijec Christoph Waltz (Django brez okovov) je zmagal v kategoriji stranske moške vloge, to pa je že njegov drugi oskar. Pri ženskah je v tej kategoriji zmagala Anne Hathaway (Nesrečniki), ki je prejela svoj prvi kipec.

Oskarja za režijo je dobil Ang Lee za Pijevo življenje. Režiser se je zahvalil vsem, ki so verjeli vanj in v njegovo neverjetno zgodbo. Oskar za izvirni scenarij je pripadel Quentinu Tarantinu za film Django brez okovov. »Ljudje bodo čez 30 let pomnili moje filme tako po vlogah kot tudi neverjetnih igralcih,« je dejal Tarantino.

Nagrajenci:

Najboljši film: Argo
Najboljša glavna moška vloga: Daniel Day-Lewis, Lincoln
Najboljša glavna ženska vloga: Jennifer Lawrence, Silver Linings Playbook
Najboljša moška stranska vloga: Christoph Waltz, Django brez okovov
Najboljša ženska stranska vloga: Anne Hathaway, Nesrečniki
Najboljša režija: Pijevo življenje, Ang Lee
Najboljši scenarij: Django brez okovov, Quentin Tarantino
Najboljši scenarij po literarni predlogi: Argo, Chris Terrio
Najboljša montaža: Argo
Najboljša produkcija: Lincoln
Najboljša filmska glasba: Pijevo življenje, Mychael Danna
Najboljša pesem: Skyfall, Adele
Najboljši igrani kratki film: Curfew
Najboljši animirani film: Pogum
Najboljši animirani kratki film: Paperman
Kratki dokumentarni film: Inocente
Najboljši tujejezični film: Ljubezen
Najboljši celovečerni dokumentarni film: Searching for Sugar Man
Najboljša montaža zvoka: 00:30 – Tajna operacija in Skyfall
Najboljše mešanje zvoka: Nesrečniki
Najboljši vizualni efekti: Pijevo življenje
Fotografija: Pijevo življenje
Kostumografija: Ana Karenina
Najboljša maska: Nesrečniki

Deli s prijatelji