BREZ IZKUPIČKA

Filmski studio mu dolguje že četrt stoletja

Objavljeno 17. april 2017 10.01 | Posodobljeno 17. april 2017 10.03 | Piše: T. P.

Sylvester Stallone se je spravil nad pohlep filmskih studiev. Warner Bros naj mu ne bi izplačal dela izkupička od filma Uničevalec.

Najmanj 15 odstotkov dobička, ki ga je ustvaril film Uničevalec, bi moralo priti na zvezdnikov račun.

Pred skoraj četrt stoletja se je hollywoodski silak Sylvester Stallone prelevil v policista, lovca na najnevarnejše zločince, ki ga kriogenično zamrznejo in ga v prihodnosti, leta 2032, obudijo, da se požene v lov za psihopatskim kriminalcem Simonom Phoenixom. Tako je šla zgodba znanstvenofantastične akcije Uničevalec, ki naj bi v blagajne studia Warner Bros navrgla vsaj 159 milijonov. Od katerih bi jih v Stallonov žep moralo romati vsaj 15 odstotkov. A četudi naj bi tako pisalo v pogodbi iz leta 1993, zvezdnik od tega zajetnega kupa ni videl skoraj nič. »Filmski studii so razvpiti po svojem pohlepu,« je mišičnjak zdaj vložil tožbo.

Če film požanje več kot 125 milijonov, Stallone od tega dobi 15 odstotkov. Če pa preseže znesek 200 milijonov, se igralčev delež zviša na 20 odstotkov. Tak sporazum naj bi podpisala trikratni oskarjevski nominiranec in studio Warner Bros, a se ga slednji ni držal. Raje je denar zadržal in nato, ko jih je zvezdnik opozoril na dolg, priredil številke. »Gre za jasno, očitno in namerno sleparijo,« jih je Stallone zaradi prevare in kršenja pogodbe zvlekel v sodne klopi. Tudi ker ima vrh glave »brezvestnosti in neetičnega odnosa studia ter ker je že skrajni čas, da nekdo temu naredi konec«.

Da mu manjka zajeten kup denarja, je opazil že pred časom. A se je poskušal ogniti sodnemu procesu, ki bi gotovo privlekel medijsko pozornost. Zato je že pred tremi leti stopil v stik s studiem, ga opomnil na dolg ter pobaral, čemu že toliko let, dolgi dve desetletji, zavlačujejo z izplačilom. A je v odgovor dobil le, da mu niso dolžni niti centa, saj so s filmom v resnici izgubili približno 66 milijonov. Kar igralčevim ušesom nekako ni zvenelo pravilno, zato je želel vpogledati v knjige. No, ali so pri Warner Brosu tako vsaj sklepali, ko je Stallone jasno in glasno podvomil o pravilnosti številk, ki so mu jih predložili. Predlani je zato v zvezdnikov nabiralnik priromal ček za slabe tri milijone, s čimer naj bi poravnali vse račune. To je bilo za Stallona očitno bolj priznanje krivde in sleparija. S tem se je še okrepilo njegovo prepričanje, da mu je studio dolžan še precej več.

Dovolj je pretvarjanja in prirejanja številk, dovolj pogoltnosti! Vsak igralec mora biti za svoje delo pošteno plačan. Pogodbe pa je treba spoštovati. Sylvester zahteva tudi potrditev sodišča. V tožbi, ki jo je zaradi prevare vložil proti Warner Brosu, zahteva vpogled v poslovne knjige, povezane s filmom Uničevalec, poplačilo dolga ter obresti in odškodnino. 

Deli s prijatelji