ZVEZDNIŠKO ŽIVLJENJE

FBI branil Whitney Houston pred izsiljevalsko prijateljico

Objavljeno 08. marec 2013 12.48 | Posodobljeno 08. marec 2013 12.48 | Piše: T. P.

Od pevke naj bi zahtevala 100.000, potem pa 250.000 dolarjev za molk o njenih pikantnostih.

Večkratna grammyjevka je izkusila temne in svetle strani zvezdništva.

V filmski uspešnici Telesni stražar jo kot slavno pevko zalezuje duševno moteni oboževalec, a vajena soja luči in pretirane pozornosti je lepotica le brezskrbno zmajevala z glavo. Dokler ji vse resnejše smrtne grožnje niso zlezle pod kožo in se je bila primorana zateči v objem telesnega stražarja, ki jo je v zameno za varnost oropal vsakršne zasebnosti. A medtem ko je večina ljudi spremljala zgodbo zgolj kot plod domišljije hollywoodskih filmarjev, je Whitney Houston zgodbo svojega filmskega alter ega živela. Le da se grammyjevka po pomoč ni zatekla k osebnemu varnostniku, ampak kar k agentom ameriškega preiskovalnega urada FBI, ki so zdaj, dobro leto po njeni smrti, javnosti razkrili delčke zaupnih dokumentov, ki so malce osvetlili temno plat zvezdništva.

Živela je življenje slavnih, z vsemi svetlimi in temnimi platmi vred. Navsezadnje se kot največkrat nagrajena in ena najbolje prodajnih glasbenic vseh časov ni zgolj kopala v blišču in hvali, ampak je tudi bila težak boj z odvisnostmi, ki je vse do prezgodnje smrti februarja lani niso izpustile iz svojega primeža. Hkrati so ji miren spanec kratili še goreči oboževalci, med katerimi so nekateri prestopili vse meje še sprejemljivega socialnega vedenja in se spremenili v zalezovalce, resnično prijateljstvo pa je bilo skoraj nemogoče, saj je večina v pevki videla le šelesteče bankovce, za katere so jo bili pripravljeni izdati in prodati. To je zdaj razkrilo 128 strani dokumentov, ki jih o pevki angelskega glasu hrani FBI. Ta jo je med drugim preiskoval kot tarčo izsiljevanja ter predmet pretiranega oboževanja, pri katerem se zabriše meja med ljubeznijo in sovraštvom.

Spanec so ji kratili tudi obsedeni oboževalci

Sredi 80. let je zajezdila val slave in nemudoma, že marca 1986, omrežila moškega, ki ji je v obdobju 17 mesecev poslal 79 pisem in še dodatnih 16 njeni družini, v katerih ji je prisegal večno ljubezen. Dokler mu novica o njeni domnevni skrivni poroki ni zameglila presoje ter so se ljubezenski izlivi začeli mešati z grenkimi čustvi. »Obupan sem in besen, strah me je, da mi bo na misel prišla kakšna nora ideja, s katero bom koga prizadel. Verjetno misliš, da sem nor. In morda tudi sem, a resnično te ljubim in ne morem nehati misliti na tebe,« je zapisal neimenovani moški, za katerega pa so agentje na koncu presodili, da kljub izraziti obsedenosti ne bi škodoval izvoljenki. Kot tudi ne njen drugi privrženec, ki ji je z Nizozemskega pošiljal besedila pesmi, med katerimi ji je eno nagnalo strah v kosti. A živel je v svoji izkrivljeni resničnosti, saj je policiji med pogovorom zaupal tudi, da je predsednik Evrope, da je za 66 milijard dolarjev kupil Brazilijo in je hkrati tudi zaslužen za izvolitev Nelsona Mandele.

Primera bolestnih oboževalcev sta se izkazala za neškodljiva, četudi sta z vdiranjem v zasebnost Houstonovi kazila notranji mir. Toda izsiljevanje, čeprav so agentje preiskavo nato opustili, je bilo verjetno malce bolj resnično. Leta 1992 je zvezdnica namreč prejela zahtevek za plačilo 100 tisočakov, če ne želi, da določene podrobnosti njenega zasebnega življenja pridejo na ušesa tabloidnim novinarjem. »Zavrnila je že nekaj ponudb, ki bi ji nanesle kar precejšnjo vsoto. Zato pričakuje podobno ponudbo od gospodične Houston, ki bi tako pridobila ekskluzivne pravice do informacij,« je odvetnik neznane ženske sporočil pevki. Čemur je sledil nov zahtevek v višini četrt milijona ameriških dolarjev, na kolikor je neznanka ocenila vrednost sočnih podrobnosti iz pevkinega ljubezenskega življenja. Primer izsiljevanja se je sicer končal brez obtožnic, toda zvezdničin oče John Houston naj bi še prej nekomu poslal pismo s pogodbo o molčečnosti, ki ji je bil priložen zajeten kupček denarja. Whitney pa naj bi policiji v pogovoru tudi zaupala, da gre za prijateljico, s katero je resnično delila nekatere svoje skrivnosti.

Deli s prijatelji