GRAD BALMORAL

Diana ga je sovražila, ga bo Kate vzljubila?

Objavljeno 19. julij 2011 23.09 | Posodobljeno 20. julij 2011 12.00 | Piše: U. S.

Angleška kraljica je povabila Kate v Balmoral, da bi jo bolje spoznala

Sloviti Balmoral na Škotskem

Streljala je v Sandringhamu, stala na balkonu Buckinghamske palače in predstavljala Veliko Britanijo v Kanadi in ZDA. Zdaj se vojvodinja Cambriška pripravlja še na eno veliko kraljevo tradicijo in menda največji izziv: poletje na Škotskem, v Balmoralu. Kraljica Elizabeta II. je Kate, novopečeno ženo princa Williama, namreč povabila v grad Balmoral – da bi jo bolje spoznala.

Kraljica in njen mož, princ Philip, že tradicionalno vsakega avgusta in septembra nekaj tednov preživita na posesti v Balmoralu, v Birkhallu se jima pridružita še princ Charles in njegova žena Camilla. Buckinghamska palača je potrdila, da se bo letos kraljici in princu pridružila tudi Kate. Vojvodinje ne čakajo le lepa pokrajina, jezerca in soteske, veseli se lahko tudi ogledov filmov s kraljico in kraljevih piknikov, princ Philip menda še zdaj rad sam peče klobasice in zrezke na žaru. Dobro obveščeni pravijo, da bo to obenem priložnost, da bo kraljica končno lahko nekaj časa preživela z mlado ženo svojega vnuka in jo bolje spoznala. Poleg tega bo Kate spoznala vse uslužbence Balmorala in se pripravila na morebitno vlogo bodoče gospodarice hiše. To je za Kate zelo pomemben obisk, pravijo dobro obveščeni, še nikoli je niso povabili v Balmoral, ker pa je zdaj članica družine, bi kraljica rada z njo preživela nekaj časa.

Vojvoda in vojvodinja Cambriška v nasprotju s kraljevo tradicijo del medenih tednov nista preživela v Balmoralu, kot so jih mnogi pred njima, denimo kraljica, princesa Anne in tudi Williamov oče Charles, ko se je poročil z Diano. Pa vendarle ta predel mladoporočencema ni tuj: ko sta še študirala na univerzi St. Andrews, sta se pogosto, predvsem ob koncih tedna, umaknila na kraljevo posest, bivala sta v koči Tam-na-Ghar. Pozneje sta večkrat obiskala Birkhall, škotsko bivališče njegovega očeta. Tokrat bosta prvič bivala v veliki hiši, v gradu Balmoral. Ta je lahko, pravijo dobro obveščeni, težak preizkus za mlade neveste; Diana ga je menda sovražila, ni marala mraza, vlage in formalnosti ter neštetih piknikov, tam pa je bilo zelo všeč vojvodinji Yorški, nekdanji ženi princa Andrewa. No, Kate pozna Škotsko, rada hodi in ima tudi sicer rada naravo, poleg tega pa je posestvo zelo ljubo Williamu. Končno sta se William in Kate zaljubila prav na Škotskem. Nekaj dni naj bi bivala v gradu, nekaj pa v koči, ki sta jo že uporabljala. V nasprotju s starejšimi generacijami, ki na Škotskem ostajajo dolge tedne, naj bi mlada dva ostala največ teden dni.

V Edinburg naj bi najbolj priljubljen kraljevi par, ki je zdaj v Angleseyju, prišel 30. julija, ko se bosta vzela Williamova sestrična Zara Phillips in Mike Tindall, nato pa bo grad Balmoral zaprt za javnost. Kraljica in princ naj bi na posest odpotovala dan po poroki in bivala v hiši Craigowan Lodge, dokler gradu ne bodo spravili v red.

Deli s prijatelji