OBLEKA

Čarovnik iz Oza nosi denar

Objavljeno 06. december 2015 11.44 | Posodobljeno 06. december 2015 11.45 | Piše: U. S.

Obleko, ki jo je nosila Judy Garland, prodali za 1,4 milijona evrov.

Modro-belo kockasto oblačilo, ki ga je hollywoodska zvezdnica Judy Garland nosila v slavnem filmu Čarovnik iz Oza, upodabljala je Dorothy, so prodali na dražbi za neverjetnih 1,5 milijona dolarjev (1,4 milijona evrov) v borih treh minutah! Obleko, eno od desetih, ki so jih naredili posebej za Garlandovo oziroma njen lik za film iz leta 1939, je avkcijska hiša Bonhams ocenila na med 800.000 in 1,2 milijona dolarji (744.000−1,1 milijona evrov), a so jo na dražbi hollywoodskih spominkov prodali še za več!

Oblačilo, ki naj bi imelo (potne) madeže okoli vratu, je v dobrem stanju, poleg tega naj bi Garlandova v klasiki, muzikalu, nosila še eno od vseh narejenih. Kdo ga je kupil, dražbena hiša ni sporočila, znano je le, da je dražil prek telefona, zanj se je potegovalo okoli 200 ljudi, vsega je bilo konec v manj kot treh minutah! Kristin Guiter, predstavnica Bonhamsa, je povedala: »Soba je bila nabito polna, draženje energično in tekmovalno.« Uslužbence hiše je cena oblačila, ki ga je izdelal Adrian, slavni kostumograf studia MGM, prijetno presenetila. »Dobri kosi navadno prinesejo veliko denarja,« je povedala Catherine Williamson, direktorica oddelka za spominke iz zabavne industrije pri Bonhamsu. »Obleka velja za brezčasno ikono klasičnega Hollywooda.«

Drugi najdražji kos, ki so ga prodali na dražbi, je bila obleka, ki jo je nesmrtna Marilyn Monroe nosila v filmu Moški imajo raje plavolaske, iztržili so 425.000 dolarjev (približno 400.000 evrov). In še: zlato vstopnico, rekvizit iz filma Čarli in tovarna čokolade, posnetega po slavni knjigi še bolj slavnega pisatelja Roalda Dahla, so prodali za 35.000 dolarjev (32.000 evrov). 

Deli s prijatelji