PRAVICA

Angelina Jolie (36) na sodišču v Haagu

Objavljeno 27. avgust 2011 11.24 | Posodobljeno 27. avgust 2011 12.35 | Piše: N. M.

Ni ji vseeno, kako se bo razpletlo sojenje obtoženemu izkoriščanja otrok

Borka za pravice otrok

Angelina Jolie (36) na Nizozemsko ni odšla kot ambasadorka Združenih narodov, ampak kot zaskrbljena prebivalka ter mati šestih otrok, ki ji je še kako mar, kaj se dogaja z otroki po svetu. Angie meni, da je to pomemben trenutek za mednarodno sodstvo in še pomembnejši za otroke po svetu. Povedala je, da bo izid tega sojenja vplival na življenje številnih deklic in dečkov.

Zlorabljal je otroke

Igralka je v Haagu prisostvovala sojenju Thomasu Lubangu, enemu od upornikov iz Konga, ki je obdolžen zlorabe otrok v seksualne in vojaške namene. Lubanga, ustanovitelj in nekdanji vodja Zveze kongovskih patriotov političnega gibanja, se je izrekel za nedolžnega.

Zdi se ji ogabno

Že sama ideja, da osemletne otroke učijo rokovati z orožjem, da bi se lahko borili, in da se jih uporablja za živi ščit v boju, je grozna, je bila zgrožena igralka. Pred sojenjem je imela tudi možnost govoriti z moškimi, ki so bili tudi sami kot otroci prisiljeni, da so se borili. Med svojim zasebnim obiskom sodišča se je srečala tudi z glavnim haškim tožilcem Luisom Moreno-Ocampo.

»To ni nekaj, kar bi morali zahtevati, saj je to že samo po sebi nečloveško in ogabno. Želim, da se svet zgane in pomaga otrokom, ki nujno potrebujejo pomoč,«je bila ogorčena Angelina.

Združeni narodi ocenjujejo, da se okoli 250.000 otrok še vedno bori v spopadih v več kot ducatu držav.

Angelina Jolie pred začetkom sojenja:

 

http://www.youtube.com/watch?v=aktCjbrz4-0&feature=player_embedded

Deli s prijatelji