SKRBNIŠTVO

Anđa Marić: Primož me je davil, pobegniti sem morala skozi okno

Objavljeno 05. marec 2013 16.57 | Posodobljeno 05. marec 2013 17.41 | Piše: T. L.

Na facebooku je nastala skupina v podporo Anđi Marić in njenemu boju za skrbništvo nad sinom.

Zakon Anđe in Primoža Dolničarja se je končal marca letos, in to po desetih letih.

Bitka za skrbništvo nad sinom Gašperjem med Anđo Marić in Primožem Dolničarjem vse pogosteje polni medije, sploh potem, ko je Anđa (sicer nepravnomočno) na slovenskem sodišču izgubila skrbništvo nad otrokom, ki si menda sicer želi živeti pri mami. Na dan prihajajo vse bolj umazane podrobnosti o zakonu med Anđo in Primožem, Anđi v podporo pa je 1. marca na facebooku nastala skupina Podpora Anđi Marić, da dobi skrbništvo nad svojim sinom Gašperjem (Podrška Anđi Marić da dobije skrbništvo nad svojim sinom Gašperom). Odziv ljudi je neverjeten, v nekaj dneh je Anđo virtualno podprlo več kot 11.500 ljudi. 

Očitajo ji, da je otrok podhranjen

Na facebooku se vrstijo besede podpore pevki. Poleg podpore pa se najde tudi kakšno opozorilo: nekateri se ne želijo postaviti zanjo, ker jasnih pojasnil, zakaj se je sodišče odločilo, kot se je, ni. V Sloveniji namreč v veliki večini primerov v bitkah za skrbništvo otroka dodelijo materi. Tokrat pa je sodišče ignoriralo razlog ločitve, je po odločitvi sodišča za hrvaško televizijo RTL povedala Anđa, ignoriralo je to, zakaj je morala zapustiti dom, kjer je živela 10 let. Pravi, da je v sodnem dokumentu zapisano polno laži: da je otrok podhranjen in da ona ogroža njegovo zdravje in življenje. 

Skozi okno pobegnila od doma

O umazanih podrobnostih in nasilju pa je Anđa spregovorila za hrvaško revijo Story. Povedala je, da jo je Primož psihično in fizično zlorabljal. »Iz prenosnega računalnika je izbrisal vse moje kolumne in pesmi, torej moje večletno delo in trud. Tedaj sva se stepla, ko pa mi ni dovolil, da zapustim hišo in me je začel daviti, sem pobegnila skozi okno,« je še povedala Anđa. Dolničarja je tedaj, to je bilo januarja 2010, prijavila policiji takoj, ko ji je uspelo priti do najbližje policijske postaje. Postopek v tem primeru še ni zaključen, Anđa pa še trdi, da jo je tudi pred opisanim dogodkom soprog fizično in psihično zlorabljal. Zatrjuje tudi, da je sin že večkrat izrazil željo, da želi živeti pri njej, zato že zaradi tega ne bo popustila.

»Ona mene javno linča«

Anđine navedbe smo želeli preveriti še pri Primožu, ki pa vsega skupaj ne želi komentirati. Meni namreč, da medijsko izpostavljanje škodi predvsem sinu, ki tudi bere objave na spletu. »Ta gonja je katastrofalna,« je povedal in dodal, da se mu ne zdi prav, da njegova nekdanja žena medije izkorišča v ta namen. »Ona mene javno linča,« je pripomnil.

Stran namenjena vsem, ki se borijo za svoje otroke

Stran na facebooku v podporo Anđi pa presega le njeno izkušnjo, saj je, kot je zapisal administrator skupine, namenjena vsem materam in očetom s podobnimi težavami, na njej pa so objavljene različne starševske zgodbe o sodnih bitkah za skrbništvo nad otroki ter tudi prošnje za nasvete in pomoč tistim, ki so se po rojstvu otroka znašli v nezavidljivem položaju, ko jim želi partner otroka odvzeti. 

Facebookovo skupino je opazila tudi Anđa, ki se je odzvala na svojem profilu in se vsem podpornikom zahvalila: »To me je res ganilo! Hvala vam!!!«

Deli s prijatelji